Спират рейтинга на университетите

Проучванията за прием няма да се включват при кандидатстване

Тази година рейтинговата система на университетите, от данните в която зависят приемът на студентите и финансирането на висшите училища, няма да е в пълния си вид, в който е била досега. Причината е обжалването на обществената поръчка за обновяване на рейтинга, обявена от Министерството на образованието и науката (МОН), което е блокирало изпълнението на поръчката. Заради създалата се ситуация рейтингът няма да включва социологически проучвания, освен това ще бъде платен от бюджета, а не с европейски пари, както бе планирано, съобщава "Сега".

На 20 февруари просветното министерство е обявило обществена поръчка за обновяване на системата за следващите 3 години, като за финансирането се разчита на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Поръчката обаче е прекратена на 8 юни, тъй като решението за откриването й е обжалвано. Следва временното й спиране от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), което пък просветното министерство обжалва пред Върховния административен съд (ВАС). В резултат процедурата е блокирана за три месеца - време, в което е трябвало да се извършат голяма част от предвидените дейности - например нужните социологически проучвания.

"След прекратяването на процедурата МОН е обявило обществена поръчка за актуализация на рейтинговата система само за една година - настоящата, като в заданието на поръчката не е включена най-времеемката дейност - социологическите проучвания, а е предвидено актуализацията да се базира единствено на обективни данни и без промяна на методологията. Предстои сключване на договор с определения изпълнител, което ще осигури изпълнението на държавната политика в сферата на висшето образование", обясняват от министерството.

От сайта на ведомството се разбира, че поръчката е обявена на 6 юли и следва да се изпълни до 20 декември, а въпросният изпълнител е консорциум "ИОО-С", включващ "Отворено общество" и "Сирма солюшънс" АС, който и досега правеше рейтинга.