Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики. В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве.
Тъй като празникът е в средата на зимата, още повече и средата на „свинския месец", за празника на именника задължително на трапезата трябва да има: печено свинско, свински ребра със зеле, луканка и обредните ястия: варено жито, баница, орехи, мед.
Содена питка
Необходими продукти:
500 гр кисело мляко
2 с.л. олио
1 к.л. сода
1 к.л. сол
1 к.л захар
брашно (колкото поема за меко тесто; на пипане усещането наподобява това на "възглавничката на ухото")
Начин на приготвяне:
Содата се гаси в киселото мляко. Добавя се солта, захарта и олиото и се омесва с брашното, колкото поеме до меко тесто. Оформя се питка и се пече на 180 градуса. Готовата питка се увива в кърпа.
Содената питка е задължителна за Антоновден
Готовата питка се увива в кърпа