Рашидов и Диков спретнаха играта “развален телефон”

- Обезпокоителен е начинът, по който се съхраняват фигурите от Паметника на Цар Освободител. Сигурността на паметника е сериозен проблем и смятаме да го разгледаме - и за охраната, и за начина, по който се реставрира.

- Как захвърлен, какви набези? Няма да коментирам глупости. Това е единствената професионална леярна, в село Требим, Софияско . От 20 години в нея се отлива почти всичко, поради липса на други леярни". 

Този виртуален разговор проведоха днес в публичното пространство главният архитект на София Петър Диков и културният  министър Вежди Рашидов. Повод за него стана излязла вчера информация, че паметникът на Цар Освободител тъне в безхаберие и забрава в случаен селски двор. И вместо да бъде реставриран, е станал обект на вандалски набези. 

За да замаже конфузната ситуация в играта "развален телефон" се включи и инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България, които заедно със Столична община са организирали дейностите за реставрация. Той бе категоричен, че не са верни публикациите в медиите. 

Нямаме кражби и проблем, не се притеснявайте", отсече на свой ред  Марин Марков, скулптор, собственик на леярната в Требич.

По думите на Глосов кражба не е възможна, защото най-дребната част от паметника тежала 400-500 кг и точно затова се работело навън - заради мащаба на скулптурната група. Тя не е нарязана, а са разглобени елементите, както навремето са били сглобявани отделните части, допълни той.

Зам.-председателят на КСБ инж. Иван Бойков с ирония отбеляза: "Ще сложим будка с пазач, ако трябва до паметника", но вече сериозно продължи: "Има основание за притеснение, ще вземем мерки".