Коментаторите на БНТ осмислиха провала ни с олимпийски бисери

Остриетата на БНТ1 на Олимпиадата в Лондон Сашо Йовков и Камен Алипиев създадоха за пореден път колорит по време на Олимпийските игри, които бяха най-трагичните за спортисти ни от 60 години насам. Спортните коментатори разведриха зрителите на телевизионните екрани по време на провала във всички дисциплини с бисерите си. Баскетболният спец Алипиев имаше честта да коментира закриването на форума заедно с колежката си Цвети Абрашева.

В типичния си стил той не даде думата на коментаторката, която успя да надговори дори сладкодумната Вера Маринова в художествената гимнастика. на финала обаче Абрашева замлъкна и просто удобно се настани, за да слуша как Кедъра се радваше на любимите си песни от младежките си години, с които бяха закрити игрите. Алипиев сбъдна мечтата си и успя да види на живо звезди като Джордж Майкъл, Спайс гърлс и Ерик Хайдъл.

По време на изпълнението на Хайдъл той се изцепи, че изключва коментаторските микрофони, за да не чуват зрителите как си пее по време на живото предаване. Във вълнението си дори се изпусна, че говори глупости и е време да замълчи, за да чуят всички пред екраните изпълненията на певците. За никого не остана тайна, че Кедъра беше снабден с компютър с интернет, чрез който даваше информация след края на всяко парче от коя година е и как е написано като истински DJ.

Закриването продължи повече отколкото Кедъра очакваше. Сценарият на водещите свърши. В трудната ситуация те бяха принудени да си съчинява какви ли не истории от младостта, за да не заспят феновете. В крайна сметка опитните журналисти издържаха след танталовите мъки заради иначе скучната церемония и не заспаха от скуката, която предложиха англичаните.

Колегата на Алипиев Сашо Йовков не остана по-назад и също оцвети игрите в Лондон с колоритните си коментари. Освен коронния си номер да слага "е" на всяка държава по навик, като "Българие", "Полше", "Бразилие", Йовков се класира в чарта на бисерите на първо място. Волейболният спец измисли нови весели изцепки. Репликата му "Това не е хандбал! Това трябва да разберат германците" беше само "тренировката" на Йовков. Малко по-късно той даде две комични призвания на нападателя Тошко Алексиев, който трябва да почерпи коментатора, който го призна за инженер и дори за професор. 21-годишното ни острие Цветан Соколов пък бе ръкоположен за "Терминатор".

Йовков, който е част от федерацията ни по волейбол, съпреживяваше всяка точка на нашите и влезе дори в ролята на треньор, крещейки от коментаторската маса, която е на метри от мрежата: "Давайте, момчета, само още две точки" в решаващи за нас моменти. Най-култовите реплики на Сашо Йовков обаче ще останат в историята на тази Олимпиада във финалния мач между Бразилия и Русия. В края на двубоя коментаторът сравни Гранкин и Мусерски от "сборная" с Крачун и Малчо, а след обрата на мача, констатира, че "гипсът в полето на Бразилия се е разтекъл".