Путин с нов отчайващ ход във войната, скочи на Зеленски за еврейския му произход

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Владимир Путин намери нова причина за войната срещу Украйна. След като не успя за няколко дена да се справи със съседите си, руският президент намери десетки оправдания за провала си. На дневен ред е еврейският произход на Володимир Зеленски. По думите на Путин, е евреин, който е "позор" за хората от неговата вяра. "Имам много приятели евреи", заяви Путин на годишен икономически форум в Санкт Петербург. "Те казват, че Зеленски не е евреин, че той е срам за еврейския народ", предаде БГНЕС. "Не се шегувам", добави той. АФП и представители на други държави, които Кремъл смята за "неприятелски", не бяха акредитирани да отразяват форума. Москва твърди, че отношението на Украйна към рускоговорящите в подкрепяната от Запада страна е сравнимо с действията на нацистка Германия. Тези твърдения се оспорват от украинското правителство и еврейската общност в страната.

Путин заяви, че Москва "трябва да се бори" с неонацизма, като добави, че Русия е понесла огромни загуби по време на борбата на страната срещу нацистка Германия през Втората световна война. "Никога няма да го забравим", каза Путин. "Защо никой не ни слуша?" Обидата на Путин предизвика вълнение в Украйна. Главният равин на Украйна заяви, че се гордее със Зеленски. "И не само аз. Мисля, че целият свят се гордее с него", заяви равинът Моше Реувен Азман пред украинската информационна агенция УНИАН.

"Той не избяга и прави всичко, за да помогне на украинския народ", добави той. Равинът заяви, че в Украйна няма неонацистки сили. "В Украйна има достойни хора, които защитават родината си", каза той пред АФП. Украинският бизнесмен и филантроп Виктор Пинчук, който подчерта, че самият той е от еврейско потекло, заяви: "Днес Зеленски е олицетворение на борбата за свобода. А свободата е една от основните ценности на еврейския народ." Американският еврейски комитет публикува в Туитър: "Опитът на Путин да очерни еврейското наследство на президента Зеленски е отчаян и позорен ход".