"Спаси София" с непопулярни мерки срещу столичани: Искат синя зона и в неделя

Общински съветници от "Спаси София" се обявиха за въвеждане на синя зона и в неделя в центъра на столицата, както и за удължаване на времетраенето й в останалите дни. Както е известно, в момента тя функционира в делничните дни и в събота между 8.30 и 20.00 часа.

Предложението бе направено при представянето на проекта за реорганизация на движението в центъра между бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Витоша". Както "Сега" вече писа, този проект се внася за втори път след 2020 г. и отново предизвиква напрежение между Столична община и част от жителите в описаното каре. Днес зам.кметът на София по транспорта Илиян Павлов, зам.шефът на транспортната комисия в общинския съвет Андрей Зографски от "Спаси София", кметът на район "Средец" Трайчо Трайков и общински съветници от най-голямата група в СОС - ПП/ДБ/"Спаси София", дадоха пресконференция, за да пояснят какви мерки предвиждат за подобряване на движението и възможностите за паркиране в центъра.

Тези кризисни идеи "Спаси София" не коментираха по време на изборната кампания за местна власт. Те едва ли биха се харесали не само на хората, които живеят в столицата, но и на гостите на София. Освен това те едва ли биха намалили трафика в столицата през почивните дни, когато много граждани обичат да прекарват част от свободното си време именно в центъра на града. Затова пък това ще даде възможност да влизат още пари в общинския бюджет, което би било добре, ако се използват за подобряване на градската среда за жителите на София.

Кметът на район "Средец" пък заговори за въвеждане на червена зона в центъра на София. При нея част от паркоместата се запазват за живеещите в съответната част на града. "Обсъждали сме с бързи темпове да се придвижи идеята за въвеждане на червена зона, която да бъде обособена с места само за паркиране на живеещите", призна той. 

Проектът за реорганизация на движението предвижда по бул. "Патриарх Евтимий" да се изгради бус лента и две еднопосочни велоалеи, а платната за движение на автомобили да се намалят. Целта е да се увеличи скоростта на преминаване на тролейбусите от 6-те линии, които се движат по "Патриарха". Сегашните засичания на общината показват, че от Нотариата до Петте кьошета тролеите се движат със само 12 км.ч. и че бус лентата ще ускори придвижването им.  

Промените ще доведат до съкращаване на паркоместата по булеварда, заради което управляващите в София обещават да компенсират с увеличаване на местата за паркиране по бул. "Витоша" при градината на НДК, където се планира успоредното паркиране да се замени с косо. Освен това ще бъде отворен за паркиране като синя зона и паркингът на ЦГМ на бул. "Витоша". Промените включват още движението по "Фритьоф Нансен" да стане двупосочно, а велоалеята на тротоара на бул. "Витоша" да слезе на пътното платно, за да се избегнат конфликтните точки между колоездачи и пешеходци. 

ЗАБРАНЕН ПРЕСТОЙ И ПАРКИРАНЕ

От Столична община съобщиха, че във връзка със строителни дейности и въвеждане на нова постоянна организация на движението по бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“, ул. „Проф. Фр. Нансен“ и бул. „Ген. Скобелев се забраняват престоят и паркирането::

от 20.00 часа на 28.04.2024 г. до 24.00 часа на 01.05.2024 г. по бул. „Витоша“ в участъка от бул. „Ген. Скобелев“ до бул. „Патриарх Евтимий“. 

от 20.00 часа на 29.04.2024 г. до 24.00 часа на 02.05.2024 г. по бул. „Патриарх Евтимий“ в участъка от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Проф. Фр. Нансен“.

от 20.00 часа на 30.04.2024 г. до 24.00 часа на 03.05.2024 г. по бул. „Патриарх Евтимий“ в участъка от ул. „Проф. Фр. Нансeн“ до бул. „Христо Ботев“.

от 20.00 часа на 30.04.2024г. до 24.00 часа на 03.05.2024г. по бул.“Ген. Скобелев“ в участъка от бул. „Христо Ботев“ до пл. „Руски Паметник“.

от 20.00 часа на 28.04.2024г. до 24.00 часа на 05.05.2024г. по ул. „Проф. Фр. Нансен“ в участъка от бул. „Васил Левски“ до бул. „Патриарх Евтимий“.