Шефът на руската федерация по борба: Да отидем с танкове в Париж през 2024

Михаил Мамиашвили, снимка: Уикипедия

Михаил Мамиашвили, снимка: Уикипедия

Президентът на руската федерация по борба Михаил Мамиашвили обяви, че делегацията на страната трябва да отиде с танкове на олимпийските игри в Париж 2024, ако руските спортисти бъдат принудени да участват под неутрален флаг в отбора на бежанците във френската столица. Това е една от възможностите, обсъждани от МОК с цел допускане на състезатели от Русия до XXXIII лятна олимпиада, пише "Сега".

"Нямам друг коментар за това, освен че тези, които го предлагат, трябва да бъдат изпратени на едно добре познато място - заяви шефът на руската борба, цитиран от R-Sport.ru. - Ако искат да ни видят на олимпийските игри през 2024 г. като отбор на бежанците, тогава трябва да идем с танкове в Париж. Няма друг вариант."

Почетният президент на руския олимпийски комитет Александър Жуков е друг от спортните функционери в Русия, който намира участието при подобни условия за "немислимо". Освен шеф на РОК (2010-2018) той е и бивш първи зам.-председател на държавната Дума.

"Това е просто неприемливо. Те няма да могат да разрушат руския спорт, просто е невъзможно. Такива изисквания и условия може да бъдат диктувани само под политическо напрежение", каза Жуков пред ТАСС.

От международния олимпийски комитет все още не са обявили как и дали изобщо ще допуснат до участие спортисти от Русия и Беларус на игрите в Париж 2024. В началото на тази година се разгоря гореща дискусия около евентуалната възможност представители на двете страни агресори срещу Украйна да бъдат допуснати само ако изрично декларират, че не подкрепят войната, и също така, ако не са свързани с военизирани спортни клубове.