Създадоха ядрена батерия, телефоните ще работят по 50 г. без зареждане

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Първата минибатерия с атомна енергия е разработена от китайска компания. Тя може да поддържа телефона ви работещ 50 години, без да има нужда от презареждане, а на всичко отгоре е и безопасна за природата. Betavolt Technology обяви, че успешно е миниатюризирала радионуклеидни батерии с атомна енергия, като размерите са 15х15х5 милиметра. Използва атомен изотоп, който генерира 100 микровата енергия с напрежение от 3 волта в процеса на полуразпад, съобщава 24 часа.

 В момента съществуват радионуклеидни батерии, които се използват в космически кораби, подводни системи, автоматизирани научни станции, както и за марсомобила. Но те са тежки, генерират огромна топлина и са много скъпи. Betavolt твърди, че имат съвсем различен подход.

Как работи

Разработчиците на Betavolt използват изотопа никел-63, който е радиоактивен елемент, като източник на енергия, а диамантени полупроводници се ползват като преобразуватели на тази енергия. Точно полупроводникът е най-уникалното в батерията. Той е само с десет микрона дебелина, като между два негови пласта се поставя един от никел-63 с дебелина от 2 микрона. Така енергията от разпадащия се изотоп се превръща в електрически ток. Betavolt твърди, че предимствата са малката тежест на устройството, огромният живот на експоатация, високата енергийна ефективност и нормалната работа в екстремни условия от - 60 до 120 градуса по целзий.

Това е огромно предимство пред настоящите литиевойонни батерии, които експлодират, когато са поставени в условията на екстремни условия. Китайците дори са стреляли по батерията и тя е запазила целостта си. Заради модулния дизайн няколко такива батерии могат да се свържат последователно и да дадат повече мощност, като така стават за автомобили и системи с изкуствен интелект.

Напълно безопасна

Батерията е напълно безопасна, твърдят нейните създатели. Това е изключително важно, защото хората все още помнят Чернобил и Фукушима. Според създателите при работата на батерията няма засечена външна радиация, което е прави идеална дори за пейсмейкъри и кохлеарни импланти в човешкото тяло. Никел-63 се разпада до получаването на мед, което пък го прави абсолютно нерадиоактивен и безопасен за природата. В момента чудото е в етап на пилотна разработка, но плановете на Betavolt са за масово производство. Според компанията батерията може да се използва в телефони, дронове, космическа апаратура, изкуствен интелект, медицинска апаратура, свръхчувствителни сензори и микророботи. Идеята на фирмата, която е базирана в Пекин, дошла от пейсмейкърите и сателитите. Betavolt планира да разработи технологията си и до 2025 г. да има батерия, която е с мощност от 1 ват. Тази технология ще е революция в електрониката, като ще направи излишни всички зарядни устройства, както и външните батерии. Просто защото не деградира заради липсата на цикли за презареждане при сегашните литиевойонни батерии. Технологията на BV100 с безкрайна енергия ще позволи на дроновете да летят постоянно, както и електромобилите да пътуват на огромни разстояния.