Салман Рушди при представянето на новата си книга: При втори мандат Тръмп ще е необуздан и отмъстителен

Академичните среди в САЩ са "в сериозна беда"

Салман Рушди

Салман Рушди

Салман Рушди предупреди младите хора да не забравят стойността на свободата на словото, като коментира "много голямото и негативно" въздействие на евентуален втори президентски мандат на Тръмп в рядка публична изява след като стана жертва на покушение с нож.

Роденият в Индия британско-американски автор на книги, сред които "Сатанински строфи" и "Децата на полунощ", говори и за нападението през 2022 г., което го остави сляп с едното око. Инцидентът стана по време на събитие на Английския ПЕН-клуб в Southbank Centre, напомня БГНЕС.

"Имам много старомодно мнение (за свободата на словото)", каза Рушди, който се включи с видеовръзка от дома си в Ню Йорк при представянето на новите си мемоари "Нож: Размисли след опит за убийство".

"Защитата на свободата на словото започва от момента, в който някой каже нещо, което не ви харесва“, посочи Рушди.

"Това е много просто нещо, но се забравя. Именно това е записано в първата поправка (на американската конституция - б.р.)... В САЩ се усеща, че има младо поколение, което сякаш забравя стойността на това. Често по причини, които смятат за добродетелни, те са готови да потискат изказвания, които не им харесват. Това е хлъзгав път. И внимавайте, защото човекът, който се плъзга по този склон, може да сте вие." - предупреди той.

Рушди заяви, че академичните среди в Америка са "в сериозна беда... поради колосални политически разделения". "И всички са толкова гневни, че изглежда много трудно да се намери общ език", констатира писателят.

Носителят на наградата "Букър", чиито книги са преведени на повече от 40 езика, коментира перспективата за второ президентство на Тръмп с писателката и критичка Ерика Вагнер, като насърчи младите хора в САЩ "да не правят грешката да не гласуват".

"Въздействието ще бъде много голямо и негативно. Вторият път би бил по-лош, защото ще е необуздан и отмъстителен. Всичко, за което говори, е отмъщение. А това е лоша политическа платформа, че искаш да си президент, за да отмъщаваш на враговете си. В Ню Йорк хората бяха разбрали смисъла на Доналд Тръмп много преди той да се опита да се кандидатира за поста. Всички знаеха, че той е шут и лъжец. И за съжаление, Америка трябваше да разбере това по трудния начин. Надявам се само да не се хванат отново на въдицата му." - каза още Салман Рушди.

На 12 август 2022 г. Рушди се готвеше да изнесе лекция в института "Чаутаука" в щата Ню Йорк, когато на сцената нахлу мъж и го прободе около 10 пъти с нож. "Видях как мъжът в черно тича към мен по дясната страна на седалките", спомня си той в новата си книга. Писателят остава в болница в продължение на шест седмици.

На 21 април той заяви, че в продължение на шест месеца не е бил в състояние да мисли за писане, но след това му хрумнало, че би било "нелепо" да пише за нещо друго.

Той разказа за трудността при написването на първата глава, в която е трябвало да опиши в подробности точното естество на нападението. "Беше много трудно да се направи", сподели писателят.

"Ножът" е единствената книга, която съм писал с помощта на терапевт. Той ми върна контрола върху разказа. Вместо да съм човек, който лежи на сцената с локва кръв, аз съм човек, който пише книга за човек, който живее на сцената с локва кръв. Чувствах се добре." - казва още Рушди.

Той говори и за отлагането на процеса срещу нападателя му Хади Матар. Писателят заяви, че признаването на Матар за невинен е абсурд и че ще свидетелства на всеки бъдещ процес: "Не ми пречи да бъда в съдебната зала с него. Това трябва да го притеснява."