Съдът отмени уволнението на прокурор Светлозар Костов

Светлозар Костов

Светлозар Костов

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени уволнението на прокурора Светлозар Костов заради незаконен дисциплинарен състав, съобщи сайтът news.lex.bg, cцитиран от dnevnik.bg. Решението не е окончателно и вече е обжалвано.

Това е едно от възобновените дела за дисциплинарни производства срещу магистрати, които бяха спрени в очакване на тълкувателното решение на ВАС.

През 2015 г. пред Общото събрание на върховния съд бяха поставени няколко въпроса, свързани с

дисциплинарната практика на кадровия орган на Темида.

Решението излезе две години по-късно и с него беше отменена възможността съдът да връща на Висшия съдебен съвет преписките по дисциплинарни производства за поправка. И освен това постановиха, че вносителите на предложения за образуване на дисциплинарка не могат да участват в дисциплинарния състав.

Искането за уволнението на Светлозар Костов беше внесено от 11 членове на бившия състав на съдебния съвет през 2014 година заради негови медийни участия. В тях той твърдеше, че не е избран за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, защото е жертва на смяната на политическата конюнктура.
Срещу Костов реагираха и прокурорите от специализираните прокуратури, а той започна разследване кои са авторите.

Двама от вносителите на предложението за дисциплинарно производство срещу Костов – Ясен Тодоров и Милка Итова, бяха избрани и за членове на дисциплинарния състав. Костов беше уволнен през 2016 година.

Това е и основанието, на което ВАС в състав Георги Георгиев (председател и докладчик), Тодор Тодоров и Росен Василев отменя наказанието на Костов. Те приемат, че има незаконен дисциплинарен състав.

"При тези данни е налице съществено нарушение на административно производствените правила като основание за отмяна на оспореното решение предвид Тълкувателно решение №7/30.06.2017 г. по т.д. №7/2015 г. на ОСС от първа и втора колегия.

В точка 2 от решението е прието, че участието на членовете на Висшия съдебен съвет в дисциплинарния състав, когато същите са и вносители на предложение за налагане на дисциплинарно наказание на съдия, прокурор, следовател на административен ръководител или заместник на административния ръководител, е съществено нарушение на административнопроизводствените правила.

Това тълкувателно решение съгласно разпоредбата на чл. 130, ал. ЗСВ е задължително за органите на съдебната и изпълнителната власт, за органите на местното самоуправление, както и за всички органи, които издават административни актове. Всички въпроси по тълкуването и прилагането на закона от тълкувателното решение са задължителни за съда в правораздавателната му дейност, каквато е и целта на тълкувателната дейност съгласно разпоредбата на чл. 124 ЗСВ.

При това положение констатираното нарушение на административнопроизводствените правила е от рода на абсолютните пречки за разглеждане на дисциплинарното производство – налице е незаконен дисциплинарен състав, което

безусловно се отразява на законността

на издаденото решение на ВСС за налагане на дисциплинарно наказание и е основание за отмяна на решението като незаконосъобразно, без да се разглеждат останалите доводи в жалбата по същество", пише тричленният съдийски състав.

И другото наказание на Костов, наложено по дисциплинарно производство, образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров - намаляване на заплатата с 15 на сто за година - е отменено от тричленен състав на съда. И това решение е обжалвано.