Руска делегация на връх Шипка

Руският княз Александър Трубецкой и известни историци ще участват в дискусия в уникалния Музей на религиите в Ески джамия

Руският княз Александър Трубецкой и известните историци Дмитрий Володихин и Петр Мультатули посетиха Паметника на свободата на връх Шипка. Той е символ на признателността на българския народ към подвига на руските воини и българските опълченци, загинали за свободата на България. Гостите разгледаха и "Орлово гнездо", където са се разиграли най-драматичните събития по време на Руско-турската освободителна война.

Княз Трубецкой и историците са на шестдневно посещение у нас, свързано с отбелязването на 140-годишнината от началото на войната. Днес те ще участват в дискусия, посветена на паметните събития през 1877-1878 г., която ще се проведе в уникалния Музей на религиите, разположен в някогашната старозагорска Ески джамия.

"На този паметник живее историята. Нашата и историята на България. На тези народи. Всеки път откривам това, което ме впечатлява изключително много тук", сподели пред БНТ Княз Александр Трубецкой.