Русия обвини МОК в "расизъм и неонацизъм"

Москва е агресор, наруши Олимпийската харта и политизира спорта

Мария Захарова

Мария Захарова

Русия обвини днес Международния олимпийски комитет (МОК) в "расизъм и неонацизъм", предаде БНР.

МОК обяви, че спортистите от Русия и Беларус няма да участват в церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Париж. 
Двете страни са санкционирани заради агресията им срещу Урайна.      

По-рано МОК подчерта, че Русия е нарушила Олимпийската харта, поемайки контрола върху спортните федерации от окупираните украински територии, които според международното право са под юрисдикцията на Украйна.
Същевремнно Русия политизира спорта и използва спортистите за целите на своята пропаганда.    

Представителите на Русия и Беларус могат да участват в игрите само в индивидуално качество, като неутрални спортисти - без флага и химна на страната си.

Вчера МОК обвини Русия, че политизира спорта с планираните от Москва "Игри на приятелството" - замислени като конкурентно събитие на Олимпиадата, посочва агенция АФП, цитирана от БГНЕС.

"Тези решения показват до каква степен се е отдалечил МОК от принципите, към които декларира, че се придържа, и как потъва в расизъм и неонацизъм", твърди говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Кремъл обвини днес МОК и в опит за сплашване на спортистите, които искат да вземат участие в Игрите на приятелството, тъй като високопоставен представител на МОК заяви, че не изключва възможността тези спортисти да бъдат санкционирани.