Парламентът ще поиска от ДАНС разсекретяване на доклада за контрабанда

Председателският съвет тази сутрин на извънредно заседание по искане на БСП взе това решение

Парламентът поиска от ДАНС да разсекрети доклада за контрабандата и констатираните нарушения в информационната акцизна система /БАЦИС/. Това реши Председателският съвет тази сутрин на извънредно заседание по искане на БСП.

Вчера лидерът на социалистите Корнелия Нинова поиска извънредното заседание и предложи два варианта - или разсекретяване на доклада, който се намира в секретното деловодство на НС, или закрито заседание на депутатите в пленарната зала, които да разгледат доклада. Приет е бил първият вариант - НС да се обърне към ДАНС с искането, тъй като само авторът на секретен доклад може да го разсекрети.

Според Нинова изводите в доклада са тревожни и застрашават финансовата сигурност на страната. Тя обвини премиера Бойко Борисов, че докладът седи на бюрото му от миналото лято, а мерки не се взимат. От ГЕРБ отвърнаха, че това не е вярно и вече 8 от препоръките са отстранени, работи се по деветата. Управляващите също поискаха разсекретяването на доклада, за да се види истината за това, че премиерът е разпоредил на финансовото министерство да поправят пропуските в събираемостта и контрола.