Радев скептичен за избори 2 в 1 и ПП-ДБ знаят защо

Държавният глава заговори за криза, която чукала на вратата

Румен Радев

Румен Радев

Очертаващите се предсрочни парламентарни избори едва ли ще съвпаднат с изборите за европарламент, които ще са на 9 юни. Това се разбра от думите на президента Румен Радев, след като "Продължаваме промяната-Демократична България" получиха и веднага върнаха неизпълнен втория мандат за правителство.

Съпредседателят на коалицията Кирил Петков се обърна към Радев с апел процедурата с третия мандат да се извърти така, че да може предсрочните избори за парламент да съвпаднат с редовните за евродепутати.

"Моля ви спестете тези 100 млн. лева на българските граждани", каза Петков на няколко пъти. Добави, че ПП-ДБ няма да участва в преговори за трети мандат, което наистина го прави обречен, след като същото декларираха и останалите партии без "Възраждане".

"Вече е късно за тази молба" – отвърна Румен Радев, който бе видимо доволен да атакува ПП-ДБ заради промените в конституцията, които ограничават правомощията на президента при назначаването на служебно правителство.

Радев поясни, че парламентарните избори вече няма как да са "2 в 1" заради промените, гласувани от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Той прогнозира как тези промени щели да доведат до кризи, а първата вече "чука на вратата и тя ще се разгърне в следващите седмици и месеци".

"Призовах да не се предприемат необмислени промени в конституцията. Сега въпросите стават много повече от отговорите. Ще се опитам да направя всичко възможно процесът по назначаването на служебния кабинет да не прерастне в конституционна криза. Но вие направихте всичко възможно, за да ограничите правомощията на президентската институция. Включително при определянето на времевите параметри. Ще разберете защо, когато ви поканя след 10 дни на консултации за крайно решение. Както сте го написали, така ще го изпълнявам. Разбирам вашите притеснения, съчувствам ви, но няма какво да направя", каза Радев на ПП-ДБ.

Той критикува остро и новия конституционен текст, според който президентът вече не може да назначава когото си иска за служебен премиер, а да избира измежду предварително определен списък държавни длъжности.