Пускат от ареста Червения пират

В срок от три дни той трябва да бъде освободен

Илко Захариев

Илко Захариев

Съдът е отменил мярката за неотклонение "задържане под стража" на Илко Захариев, известен като Червения пират, като не му е наложил друга. В срок до три дни той трябва да бъде освободен, ако не бъде обжалвано съдебното решение, съобщи Нова ТВ.

"Хората, с които съм заключен, са под моето ниво. Те ме тормозят, говорят елементарни глупости, подиграват ми се. Гледат телевизия, пък аз не гледам", коментира Захариев.

Повдигнато му обвинение за отправяне на заплахи срещу политици и магистрати. Твърди се, че той е автор на множество имейли до прокуратурата, МВР и др. Адресирал реплики до лица, за които се знае, че са обществено известни или до хора, придобили публичност в последните месеци, които намират място в публикации и телевизионни предавания.

Отчита се, че Захариев едва ли има за цел да извърши реално деяние срещу въпросните лица, а иска да адресира недоволство спрямо политически събития в страната, или пък цели да придобие някаква обществена известност.

Припомняме, че т.нар. Червения пират бе задържан шумно в разгара на скандала в съдебната система и издирването на мрежата на Мартин Божанов - Нотариуса. Длъжностни лица обвързаха, макар и недиректно, ареста му с обявените преди това заплахи спрямо съдии и магистрати. Твърдеше, че Захариев е отправил заплахи към Мария Габриел, Калин Стоянов, Тодор Тагарев и Галин Цоков. 

Заплахи имаше и към министър  Тодор Тагарев, но от друго лице, което вече е заловено и дори изправено на съд - Г.Д. бяха обявените инициали.