Проруски командир уличи Москва в лъжа

Успех съпътства противника, но мащабна операция в Донбас не е имало, твърди Александър Ходаковски

снимка: БГНЕС/ЕРА

снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на проруските сепаратисти в Донецк Александър Ходаковски опроверга твърденията на Москва, че е осуетила голяма украинска офанзива в Донбас, предаде агенция ДПА.

"Успех съпътства" противника", написа днес Ходаковски в своя канал в Телеграм. Според него нападенията западно от град Угледар са били ограничен тактически ход на украинците, а не мащабна операция.

Преди да подкрепи донецките сепаратисти, Ходаковски е бил ръководител на местното звено за борба с тероризма на украинската тайна служба СБУ до 2014 г. Неговите части бяха включени в състава на руската Национална гвардия след началото на пълномащабната инвазия в Украйна.

Първоначално украинските войски създадоха впечатление, че засилват натиска върху участъка на фронта "Велика Новосилка", където вече успяха да направят пробив в неделя, посочва ДПА. Една щурмова група напредна почти незабелязано още по на изток край село Новодонежке.

"Врагът успя да ни постави в трудно положение", пише Ходаковски. В ранните часове на понеделник говорителят на руската армия ген. Игор Конашенков заяви, че страната е осуетила успешно голяма украинска офанзива в южната част на Донецка област.

Тези съобщения не бяха потвърдени от Киев. В ситуационния доклад на украинския генерален щаб не се отбелязват никакви специални действия в региона. В него се казва само, че Угледар и съседните села са били обстрелвани от Русия, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

В същото време Министерството на отбраната на Русия твърди, че въоръжените сили на Украйна не са успели да извършат широкомащабно настъпление в пет сектора на фронта в Южно-Донецкото направление. Информацията бе обявена от официалния говорител на руското МО генерал-лейтенант Игор Конашенков, предава ТАСС.

"Сутринта на 4 юни врагът започна широкомащабно настъпление в пет сектора на фронта в Южно-Донецкото направление, като въведе в боя 23-та и 31-ва механизирани бригади от стратегическия резерв на Въоръжените сили на Украйна с подкрепата на други войскови части и подразделения. (…) Целта на противника беше да пробие нашата отбрана в най-уязвимия, според него, участък от фронта. Противникът не изпълни задачите си, нямаше успехи“, увери Конашенков.

По думите му украинците са задействали шест механизирани и два танкови батальона. Конашенков отбеляза, че в резултат на умелите и компетентни действия на Източната групировка войски загубите на ВСУ са над 250 души личен състав, 16 танка, 3 БМП и 21 бойни бронирани машини.

Той също така специално отбеляза, че на един от предните командни пунктове в това направление е началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия генерал Валерий Герасимов, който е командващ Обединената групировка войски.

Информацията на руското МО не е потвърдена от други източници - украински и международни медии, нито от представители на украински институции, в това число на Генщаба на Украйна.