Прокурор: Предмет на досъдебното производство срещу Десислава Иванчева е изнудване

Имахме и други сигнали за подобен подход от община "Младост" , обясни Иван Гешев

Става въпрос за досъдебно производство под наблюдението на спецпрокуратурата. Досъдебното производство е образувано февруари, като проверката по него е извършена от прокурор още през януари. На по късен етап са събрани доказателства. Досъдебното производство касае множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в община "Младост".

Това каза прокурор Иван Гешев по време на специална пресконференция, на която бяха изнесени подробности около разследването и ареста на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, предаде Канал 3. 

Иванчева вчера бе показно арестувана пред Спортната палата с подкуп. По все още непотвърдени данни тя е хваната със 56 хиляди евро, които пък били само капаро от рушвет от 250 хиляди евро за разрешително за строеж. 

В хода на това досъдебнотои производство, колегите от отдел "Антикорупция" събраха информация защо едно лице, което е да кажем строителен предприемач, извършващ действия в район "Младост" човек, който дълго е живял в чужбина и няма нагласата и манталитета на някой български особености. Този човек е със съвсем различно мислене. Предмет на досъдебното производство е, бих употребил термина - изнудване. Върху лицето е упражнен натиск, за да плати една сериозна сума. Той не е от този тип хора, които не се поддават на такъв тип натиск. Свързал се е с колегите от "Антикорупция" дадена ни беше тази информация, той беше разпитан. За нас не беше новост, защото имахме и други сигнали за подобен подход от тази община, каза Гешев. 

Под маската на това, че ние се борим за правата на хората, в крайна сметка се оказа, че се преследват чисто лични интереси. Начинът обикновено е следния с години се бавят определи преписки и не се решават определени проблеми, с определи цели при претърсването на кабинета бяха намерени стотици преписки, които седят в кабинета Мястото им не е там. Те са бавени, казвано е, че са изгубени. Голяма част от хората, предпочитаха да не заявяват писмено, че са принуждавани. По този начин се стига до там, че се спират инвеститори клас А които не могат да осъществят законно работата си това за мен е изнудване, в житейския смисъл на думата", разясни той

От думите на Гешев стана ясно, че Иванчева поискала от него 20 евро на квадрат за строеж в размер на 49 000 кв.метра. Посредник бил бивш зам. - кмет на община Младост. Срещата били насрочена в столичен ресторант в центъра на София, но в последствие мястото било променено. Сумата била предадена на посредника кафене на ул. Гурко. Посредникът взел 14 000 евро, предал ги на Иванчева в кафето на Кристал, където заедно пили кафе в продължение на 2 часа. Когато кметицата била задържана пред Спортната палата, парите били в кашон на задната седалка на автомобила.