Прокуратурата проверява насилие в детска градина в Бургас

Видео в социалните мрежи показва как две възпитателки малтретират децата, като им удрят шамари и ги дърпат за косите

Прокуратурата започна проверка по медийни публикации за насилие в детска градина в Бургас. Видео, разпространено в социалните мрежи, показва как две възпитателки в детската градина малтретират децата, като им удрят шамари и ги дърпат за косите. Според автора на клипа, кадрите са направени в обединено детско заведение "Брезичка" в бургаския комплекс "Славейков". Пред БНР родители потвърждават, че децата им имат синини и са стресирани.

Директорът на градината Събка Недева информира, че едната учителка е подала молбата за напускане, а другата е в отпуск. По думите й досега не е имало подобни сигнали и случилото се е неочаквано за нея.

Районната прокуратура е възложила проверката на МВР и отдела за закрила на детето. В хода на проверката трябва да бъде установено на коя дата е станал инцидентът, кои са възпитателките, нарушили неприкосновеността на децата, и кои са самите деца. Ще бъдат разпитани родителите за това дали са установили увреждания по тялото и лицата на децата, документирани ли са от съдебен лекар, какво са споделили децата и уведомено ли е ръководството на детската градина

Срокът на проверката е 10 дни, а според резултатите наблюдаващият прокурор ще реши какво да предприеме.