Прокуратурата призна: Наши представители са репресирали хора и фирми

Борислав Сарафов

Борислав Сарафов

Прокуратурата призна, че нейни представители са били инструмент за решаване на чисто търговски отношения и че неоснователно са упражнявали наказателна репресия върху хора и фирми. Това се разбира от официално съобщение на държавното обвинение, с което се отчита какво е свършила групата от 21 прокурори, които влязоха начело с и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов за проверка в Софийска районна прокуратура (СРП) рано сутринта на 9 февруари т.г.

Въпросната проверка тръгна след разстрела на Мартин Божанов-Нотариуса и разкритията, че той не само е бил на банкет на районната прокуратура, но и има съмнения, че е управлявал и мрежа за въздействие. 

Според сегашното прокурорското съобщение, при проверката на висшите прокурори са открити "системни нарушения, неприемливи практики и редица пропуски при разпределението и воденето на преписките и досъдебните производства" в дейността на Софийската районна прокуратура (СРП.

Мартин Божанов - Нотариуса, чието убийство на 31 януари отприщи разкрития за влиянието му в съдебната власт, е бил контролиран със специални разузнавателни средства 3 месеца преди смъртта си. Това научи "Сега" от източници от прокуратурата.

Веднага след разстрела на Божанов, гръцки инвеститори в България обявиха, че са били подложени на тормоз от неговата група, която е успяла да задейства всички видове държавни репресивни органи - прокуратура, ГДБОП, ДАНС, НАП, бивш депутат и бивш шеф на митница. Бизнесмените твърдят, че срещу тях са образувани 11 поръчкови дела. Инвеститорите са свързани с гръцката компания "Данаос девелопмент", която е съсобственик в "София Ринг мол". Крайният собственик на компанията е гръцкият корабен магнат Джон Кустас. Той е и съдружник в гръцката фирма, която притежава франчайза на ИКЕА на Балканите.

Първи за схемата за натиск разказа изпълнителният директор на "Данаос девелопмънт" за България Анастасиос Диков, пише "Сега". Той твърдеше, че всичко започнало заради проект за жилищно строителство върху един от имотите на дружеството, върху който вече са построени ИКЕА, "София Ринг мол", "Морени клуб резиденс". Предстояло строителството в четвъртия имот, който станал и обект на атаката. Проблемът дошъл от две къщи в съседство с имота, на който ще се строи. Твърди се, че те са незаконни. Едната е на високопоставена служителка на НАП, която подава сигнал в прокуратурата и жалба срещу заповедта на главния архитект на София за одобряването на ПУП за строящия се обект.

Две години гръцки инвеститори в България са били подложени на тормоз от групата около разстреляния Мартин Божанов - Нотариуса, която е успяла да задейства всички видове държавни репресивни органи - прокуратура, ГДБОП, ДАНС, НАП, бивш депутат и бивш шеф на митница.

След съдебни спорове с частни лица и институции, спечелени от дружеството, се появи групата на Мартин Божанов-Нотариуса, разказваше Анастасиос Дикос. "Бяхме заплашвани, искаха ни подкупи", твърди той. В тормоза постепенно били замесени и данъчни служители, прокурори, представители на Антикорупционната комисия и служители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Включил се и адвокат Велимир Атанасов, който според Дикос бил в лични отношения с доскорошния шеф на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова, на която Сарафов от месеци иска уволнение и дисциплинарни проверки. Настоящата проверка също беше пусната срещу нея.

Самата тя отрича каквато и да е връзка със случая и обяснява, че от много години е в приятелски отношения с Атанасов, а за Божанов чула от разследването на Антикорупционния фонд. Зартова не само се защитава, но и контраатакува, като обяснява, че е странно, че не се разследва и проверява групата около Петьо Петров-Еврото.

Съдия Владислава Цариградска обяви, че на имейла на Окръжния съд в Плевен, където работи, всеки ден се получават имейли, с които е сплашвана да мълчи.

Според гърците обаче, именно тук се появила Софийска районна прокуратура, която образувала дело срещу тях за фалшифицирани подписи на визата за строеж. "Повдигнаха обвинение за измама в особено големи размери срещу мен, срещу проф. Каламарис и срещу архитекта. Наложиха ни забрана за напускане на страната. 100 хиляди лева гаранция за мен, 50 хиляди лева гаранция за проф. Каламарис и 100 хиляди лева гаранция за архитекта", разказва Дикос.

Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис, който се явява посредник по сделките, също разказа за изнудване, рекет и преследване в интервю за Нова тв. Дикос разкри, че са написали до тогавашния служебен вицепремиер и министър на финансите Асен Василев, но не получили отговор. Отишли и на среща в НАП заради конфликта на интереси с данъчната, която хем ги съди, хем им прави данъчни ревизии. От нея също нищо не последвало. Пуснали и сигнал до ГДБОП, който след време бил прекратен.

"Вместо да се водят търговски дела, явно е по-евтино да се подават сигнали до прокуратурата, чийто заплати се плащат от българския данъкоплатец. Който иска да създаде проблем на здравия бизнес, може да се обърне към адвокатите на Мартин Божанов и Петьо Петров - Еврото и те подават сигнали в прокуратурата", разказа Каламарис. .

Гръцките бизнесмени твърдяха, че ключова роля в тормоза им имала именно СРП. Сегашната проверка на 21-те прокурори очевидно твърди, че това е вярно.

"Проведена е цялостна ревизия на работата на прокурорите от отдел „Специализиран“ в СРП за периода 01.01.2020 г. - 25.09.2023 г., както и на дейността на бившия административен ръководител и негови заместници. В рамките на тематичната ревизия е извършен анализ на неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и на преписките, по които са постановени откази да се образуват наказателни производства", разказват от ВКП.

Проверяващият екип е констатирал нарушения на вътрешните правила за прилагане на принципа на случайния подбор при разпределението на делата и преписките в СРП - липса на мотивирано насочване (с резолюция или заповед) и на яснота по какви критерии преписките и делата са насочвани към отдел „Специализиран“, а не към останалите отдели в СРП, неспазване на сроковете за разпределение, неправилно обединяване на преписки и др.

Застреляният в сряда вечерта в София Мартин Божанов - Нотариуса беше собственик на затворен частен клуб за магистрати в София.  Това обяви пред Би Ти Ви  Николай Стайков, разследващ журналист и съосновател на Антикорупционния фонд.

Прокурорите от отдел „Специализиран“ са наблюдавали преписки и дела за престъпления с висок обществен отзвук и с фактическа и правна сложност, но при ревизията там са установени и преписки, които не отговарят на тези критерии. Прокурорите дори са се произнасяли по дела от компетентност на горестоящата Софийска градска прокуратура, което е нарушение на закона, твърдят проверяващите.

Разкрити са и случаи, при които разследващите органи и наблюдаващи прокурори не са взели всички мерки за осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването – да се съберат в най-кратък срок необходимите доказателства за разкриване на обективната истина, да се проучват и проверяват всички материали като прокурорът непрекъснато контролира хода на разследването. 

Проверката е установила, че по конкретни дела са формирани екипи от прокурори, в които е включван и прокурор от отдел „Специализиран“. Впоследствие материалите по преписката са били насочвани не към всички прокурори от екипа, а към конкретен прокурор. В един от случаите дори е била прекратена възможността на първоначално избрания прокурор да извършва справки по досъдебното производство в Унифицираната информационна система по съответното дело.

Екипът, извършил тематичната ревизия в СРП, е дал препоръки за подобряване на работата с цел недопускане на компрометиране на принципа на случайния подбор, както и за срочно, ефективно и законосъобразно приключване на разследванията. 

Докладът от извършената ревизия ще бъде изпратен на Висшия съдебен съвет, на Висшия прокурорски съвет и на Софийска градска прокуратура.