Михаил Константинов: От облагите на корупцията се ползват всички в България, и то с много голям ентусиазъм

И всъщност от корупцията главно се оплакват хора, които нямат достъп до нея, заяви политическият коментатор

Михаил Константинов

Михаил Константинов

Корупцията е очевиден проблем за България, няма какво да се лъжем. Тя е проблем навсякъде, няма по света държава, която да си е решила проблема с корупцията, заяви в интервю за "Фокус" политическият анализатор проф. Михаил Константинов. В България това е тежък проблем. Освен това стига с тая дума „корупция“, става дума за кражби. Какво е корупция? В крайна сметка един човек придобива ресурс, на който няма право. Това българският народ го е кръстил кражба. Значи, целта е да се намалят кражбите по начин, по който се извършват. Това не е да отидеш и да ограбиш една будка или една бензиностанция и да прибереш оборота. Тук сумите са колосални. Проблемът е тежък, трябва да се решава, а не може с вълшебна пръчка. Аз не знам някое българско правителство, даже бих казал от Освобождението насам, за което да може да се каже, че не е имало корупция. Колкото и да е парадоксално, и при комунистическите правителства по време на социализма, и те бяха по своему корумпирани. Добре е да може да се направи нещо по въпроса. Ако отново се прави поредният орган, за който не е много сигурно как ще заработи, аз казвам, че все пак трябва да му се даде възможност да видим какво ще направи. Досега имаше 4-5 органа, които бореха корупцията, сега ги обединяваме под една шапка, да видим какво ще стане, каза още проф. Константинов.

Помолен да коментира дали е реален срокът, който премиерът даде, че до две-три години правителството ще се справи с корупцията, професорът посочи: "В Северна Европа – Дания, скандинавските страни и Германия, се краде 10-15 % от всичко. В държави като Гърция, Италия и т.н. се краде 30-35 %. В България се краде над 50%. Така че в този смисъл, ако ние свалим процента на корупция или кражба, както искате го наречете, до средиземноморското ниво – 30-35 %, това наистина е едно справяне с корупцията. Да гоним северноевропейския стандарт, германския няма смисъл, те са друг вид хора, друг манталитет. В корупцията в България всички участват с много голям ентусиазъм. И всъщност от корупцията главно се оплакват хора, които нямат достъп до нея, до облагите, които тя носи. Впрочем тук отново да ви кажа има малко еретични съображения. Известна доза корупция изглажда обществените отношения."

На въпрос самоволен опозиционен акт или необходимост е вотът, Михаил Константинов отговори: "Българската опозиция е длъжна да покаже, че е жива. И в този смисъл тя в пълно нейно право да иска вот на недоверие, включително по такъв въпрос като корупцията, който безспорно е важен. Прави впечатление, че другата опозиционна сила, ДПС, не е ясно какво ще подкрепя, но тя не внася едновременно вота. Изобщо, получиха се малко странни неща. Дискусията е важна, аз бих се радвал да има конкретни резултати от това нещо. Това, че вотът няма да мине, е очевидно."