Проф. Камен Плочев: Твърде вероятно е да избухне епидемия от морбили

Ромите не се имунизират, защото мислят, че ги стерилизират, заяви началникът на клиниката по инфекциозни болести във ВМА

У нас няма нито един наказан, защото не е имунизирал детето си. Правим закон за нещо,  но няма кой да контролира изпълнението му. Естествено, че ще има пропуски.  Твърде вероятно е да избухне епидемия от морбили. Това каза в предаването „Лице в лице” проф. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни болести във ВМА.  Той допълни, че това не е изненада за лекарите, особено след последната епидемия през 2009 г., когато са направили анализ защо се е стигнало до там. В България е имало повече болни, отколкото в цяла Европа.  По думите му причините са и в организацията на здравеопазването и това, че личният лекар е отговорен за имунизацията, а на него не му се оказва контрол, но преди всичко от етническо-битов характер. Ромите не се имунизират, защото мислят, че ги стерилизират, заяви той. Това са такива виждания, които се разпространяват от техните лидери.  Това било програма, която да ги направи по-малобройни... Самият етнос отказва да се имунизира. Проблем е и липсата на постоянен адрес, заяви лекарят.

„През 2009 г. в първото тримесечие броят на заболелите е 34 човека, в момента са 36. След една година броят става 24 000”, каза проф. Плочев.

Морбили то е вирус който се продава по въздушно-капков път. Вирусът уврежда в голяма степен имунната система и може да предизвика големи усложнения. Той не напуска организма, а остава в него. Много автори пишат, че е причината за множествената склероза, заяви специалистът.