Превъзходна есенна тиквена супа

Достатъчно е да я приготвите веднъж, за да ви стане любима

снимки: наш читател

снимки: наш читател

Необходими продукти (за 4-6 порции):

  • 500 гр тиква
  • 2 моркова
  • 2 чушки
  • 2 малки домата
  • 2 глави лук
  • 2 глави чесън
  • 150 гр прясно мляко
  • бульон (пилешки, телешки или зеленчуков)
  • зехтин 
  • сол и бял пипер на вкус



Начин на приготвяне: 

Нарежете тиквата на средно големи парчета и ги наредете в тавичка. Между тях подредете изчистените и нарязани на резени моркови, чушка, домати, както и обеления лук и почистен чесън. Добавете сол и бял пипер на вкус, залейте със зехтин и разбъркайте зеленчуците. 

20231016_Zelenchuci.jpg

Така приготвените зеленчуци изпечете върху кухненска хартия за около 30 минути на средно силна фурна. Когато придобият златиста коричка, ги извадете от фурната. Сложете ги в блендер, добавете приготвения бульон (според предпочитанията ви) и пасирайте зеленчуците. Към получената крем супа добавете прясното млеко и отново разбъркайте добре. 

Поднесете супата в дълбоки купи. По желание може да добавите натрошено саламурено сирене.