Полицаи изведоха кмета на Септември от сградата на общината, водят го на разпит

Румяна Арнаудова поясни, че срещу Марин Рачев ще бъдат повдигнати две обвинения

говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова

говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова

Полицаи и представители на Комисията за противодействие на корупцията изведоха от сградата на Община Септември кмета Марин Рачев, предаде „Фокус“ – Пазарджик. 

Пред журналисти Марин Рачев каза, че не е бил арестуван сутринта, но е бил в Общината, където е съдействал на органите на разследването и сега заминава, за да бъде разпитан. 

Кметът каза още, че разчита на органите на следствието и прокуратурата, вярва в правосъдието и в това, че ще бъде установена истината по случая, по който е разследван.

Срещу кмета на община Септември Марин Рачев ще бъдат повдигнати 2 обвинения, съобщи на пресконференция в Общината говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Гласът на Цацаров уточни, че първото обвинение е за умишлена безстопанственост по чл. 219, ал. 3 от Наказателния кодекс. Тя обясни, че става дума за 7 сделки, при които са сключени договори по реда на Закона за обществените поръчки от месец март 2016 г. до месец март 2017 г. Кметът Марин Рачев не е упражнил достатъчен контрол върху длъжностно лице, което е извършвало строително-монтажни работи. Тези дейности са извършени некачествено или непълно от дружество, собственик на което е роднина на кмета. Изписвани са средства за ремонти на улици, както в град Септември, така и в село Семчиново, като са нанесени щети за около 100 хил. лева. 

Второто обвинение е за сключване на неизгодна сделка през март 2017 г., когато кметът е закупил от дружество имот, който преди това е ползвал (преди да бъде кмет), на стойност, надвишаваща със 100 хил. лева стойността на имота.

Румяна Арнаудова поясни, че утре Специализираната прокуратура ще му повдигне обвинение.