Политолог: ПП-ДБ дават сигнал за нова сглобка, но по вероятно е да вървим към поредица от избори

Борисов май предпочита да управлява служебно правителство, предполага Георги Киряков

Георги Киряков

Георги Киряков

След 9 юни ще се опитат да ни предложат нова песен със стари беквокали. Така образно описа предстоящите предсрочни парламентарни избори политологът Георги Киряков.

В интервю за "Фокус" той посочи, че е много важно политиците да се обърнат към избирателите си.

"Всяка една партия трябва да се обърне към всички избиратели, не само към своите И да им каже какво възнамерява да прави след изборите. Как възнамерява да управлява тази държава? И да влезе в детайли във всяка една сфера на държавното управление, която искат да реформират или да поправят или да управляват по различен начин. Това е първият разговор - с обществото, с избирателите. Вторият разговор също е много важен и той е за следизборните коалиции, въпреки че казват, че не е сега времето, коментира Киряков.

По думите му точно сега е времето политиците да провеждат и разговор за коалициите. Защото пак ще попаднем в ситуация след изборите, в която ще се налага да се правят коалиции и никой няма да знае какво да прави. Никой няма да знае какво да каже. Затова е важно сега точно да се говори за коалициите, с кои партии могат да управляват, с кои партии не могат да управляват. С кои партии искат да управляват, с кои партии не искат да управляват, е позицията на политологът.

Той подчерта, че “Продължаваме промяната" дава сигнали, че е готова да влезе в някаква нова сглобка, защото това ще наложи политическата логика-

"Това ще наложи резултатът от изборите. Няма да има партия, която да спечели мнозинство, така че да управлява самостоятелно. Затова трябва да се говори сега за коалиции", подчерта още веднъж Киряков.

Според него е много по-вероятно да няма никаква сглобка след изборите и да вървим към поредица от избори.

"Бойко Борисов има много повече политическа, лична и партийна сметка да управлява през служебно правителство, водено от човек, който дължи кариерата си от 2009 г. насам на него", смята Георги Киряков.