Румяна Желева: „Снаха на мафията” и ДС в европейската политика

Любимката на Борисов участва във фирма създадена от тайните комунистически служби Партия ГЕРБ е номинирала бившия външен министър и злополучен кандидат за еврокомисар Румяна Желева за втори мандат като заместник-председател на ЕНП, съобщи БНР. Кандидатурата ще бъде гласувана по време на предстоящия утре и вдругиден в Букурещ 21-ви конгрес на партията.

Преди близо две години Желева с гръм и трясък се провали на изслушването в Европейския парламент. ГЕРБ обаче упорито и до последния момент отказваше да оттегли нейната кандидатура.

Желева се провали поради следните причини:

1. нисък интелектуален капацитет за такъв пост - куцащ английски, клиширана, плоска мисъл и пропуснати часове по география в училище;

2. разкрит конфликт на интереси: когато е избрана за евродепутат от ГЕРБ, тя е била и управител на търговското дружество "Глобал консулт"

3. подозрения за връзки с мафията, защото съпругът и е близък до варненската групировка ТИМ, посочва в статия „Биволъ”.

Немският вестник Ди Велт дори излезе със заглавие "Гангстерска снаха в ЕС". Но дори и това не беше достатъчно за ГЕРБ да оттегли Желева. До последния момент Цецка Цачева твърдеше, че ГЕРБ ще брани нейната кандидатура.

Министерството на правосъдиетo, където министър беше сегашният вицепрезидент Маргарита Попова, изпрати свой анализ в Брюксел, в който се казва, че участието на Желева във фирма "Глобал консулт" не представлява конфликт на интереси със статута й на евродепутат.

Европейските депутати обаче решиха междупартийна група в парламента да поиска от Европейската комисия всички документи за бизнес интересите на Желева и да ги анализира.

Групата така и не се събра, а Желева в крайна сметка се оттегли след като стана ясно, че тя е продължавала да се води по документи като управител на фирма създадена от Първо Главно управление на Държавна сигурност - "ЕТКО-ШНАЙДЕРС" - ООД. 

Фактът беше разкрит на 17-ти януари от авторите на тази статия, Атанас Чобанов и Асен Йорданов. Тогава Биволъ още не съществуваше и разследването беше публикувано в блога atanas.fr На следващия ден авторитетното европейско издание Euractiv цитира подробно информацията от блога. В същия ден Желева оттегли кандидатурата си за еврокомисар и подаде оставка като външен министър, като това беше оповестено на 19-ти януари.

В коментар след оттеглянето на Желева "Уолстрийт джърнъл" подчерта, че на почти всички политици от България се гледа с подозрение заради репутацията на България като страна, затънала в корупция и организирана престъпност.

Съмнителните бизнес зависимости на Желева и контактите й с ДС обаче не се явяват пречка тя да е зам.-председател на Европейската народна партия, към която принадлежи и ГЕРБ, и да бъде издигната за нов мандат.

ГЕРБ е можела да издигне и други кандидати, например евродепутатът Андрей Ковачев, който финансира сайта за историята на Държавна сигурност на журналиста Христо Христов.

Желева обаче е избор на Бойко Борисов, за когото конфиденциален доклад цитиран от авторитетното издание Конгрешънал Куотърли твърди, че е тясно свързан с одиозни фигури от репресивния апарат на Държавна Сигурност - генералите Любен Гоцев и Бриго Аспарухов, Чавдар Чернев, Виктор Вълков и др.

"Съвременната организирана престъпност в България е всъщност резултат от падането на комунизма и последвалия го мъчителен преход." - пишат анализаторите във въведението на доклада за криминалното минало на Бойко Борисов, публикуван за пръв път в Биволъ.

"Още преди падането на комунизма България е била корумпирано общество, ръководено от политикани, тайни служби, полиция, и преди всичко фаворити спортисти, борци, експерти по карате, и бандити, които са в основата на проблема с настоящата организирана престъпност."

Те препоръчват на САЩ "изключителна предпазливост и вземане под внимание тази непрозрачна сила в страната, която е в сърцевината на проблема с организираната престъпност и корупцията".

Тази "непрозрачна сила" обаче не притеснява особено европейските институции, които иначе са много критични към българската организирана престъпност, описана със силни думи в поредица доклади.

На дело нещата са други. Специалната комисия за борба с организираната престъпност и корупцията CRIM отказа да организира изслушване за криминалното минало на Борисов, а неговата фаворитка - свързаната с ТИМ и ДС Румяна Желева - има добри шансове да остане още три години на поста зам.-председател на ЕНП.

ЕТКО-ДУНАВИЯ

Историята на “ЕТКО-ДУНАВИЯ” е изключително любопитна. Тя е регистрирана през далечната 1990 г. като филиал на лихтенщайнската фирма “ЕТКО ЮРОПИЪН ТРЕЙДИНГ ЕСТАБЛИШМЪНТ”. В молбата за регистрация до съда пише, че разрешението за регистрация на филиала е от Министерството на икономиката и планирането в Заповед N°28 от 26.07.1989. Фирмата “ЕТКО ЮРОПИЪН ТРЕЙДИНГ ЕСТАБЛИШМЪНТ” е регистрирана във Вадуц на 12.10.1988, има капитал от 30000 швейцарски франка и се представлява от адв. Иво Бек.

Първоначално "ЕТКО-ДУНАВИЯ" се представлява от Ангел Иванов Найденов, който скоро е сменен от (вече покойния) Йовко Иванов Найденов, брат на скандално известният социалистически бизнесмен Георги Найденов, създател на икономическата групировка "Тексим".

В изследване на журналиста Христо Христов за задграничните търговски дружества е разказана подробно историята на Георги Найденов от ПУ на ДС, създател на първите задгранични дружества, като най-първото е "Имекстраком" регистрирана също в Лихтенщайн.

Следователят Николай Орешаров разследва Георги Найденов в края на 60-те. В книгата си "Банката" той твърди, че парите за основния капитал на ЕТКО са дадени на Найденов от Исмет Шабан Фатик, чийто син Ангел Найденов - Фатик беше застрелян през 2003 г. Чрез фирми на бившата Държавна сигурност Фатик-баща е изнасял оръжие за ембаргови страни. Името му се свързва и с търговията с каптагон, наследена от сина му.

В грама на американския посланик Джон Байърли от 2006 г. се твърди, че ЦРУ (псевдоним SIMO) е потвърдило участието на Борисов в мащабен трафик на амфетамини. Производството и трафикът на синтетична дрога (каптагон) бяха запазена марка на Държавна сигурност през 80-те години, а след 89-та производството и каналите бяха поети от новосъздадените с дейното участие на ДС престъпни групировки. Според оперативни данни това производство и пласментът му в Близкия изток продължават и до днес.