​Кой кой е в ДС: Кръвната връзка на репресивния апарат с БКП

Вълко Червенков и Тодор Живков лично одобряват идеята с верни кадри на партията да се попълва бойният й юмрук

Доклад до Политбюро на ЦК на БКП показва как с верни кадри на червената партия е попълван ръководният състав на Държавна сигурност. Това разкрива специализираният сайт desebg.com.(виж в галерия, б.р.)

Документът е от 1951 г. и е подписан от министъра на вътрешните работи ген. Георги Цанков. Строго секретният доклад описва поименно лицата и ръководните длъжности, които те заемат в системата на Държавна сигурност.

Висшето партийно ръководство е информирано от министъра на вътрешните работи, че новият щат за 1951 г. предвижда три пъти увеличение на ръководните кадри.

Това е началният период, в който Държавна сигурност от дирекция към Народната милиция е отделена и започва да се развива като самостоятелен система в рамките на МВР.

„Като се имат предвид големите задачи, които Централният комитет на Партията възлага на Държавна сигурност, намирам, че е необходимо да се обърна към ЦК за оказване на помощ, като се отделят от апарата на ЦК и другите партийни комитети подходящи другари за попълване на основния ръководен кадър в органите на Държавна сигурност”, посочва в доклада ген. Цанков.

Предложението е одобрено от Политбюро, като на първа страница на документа личат подписите на партийния лидер по това време Вълко Червенков, както и на Тодор Живков.

В документа са посочени редица партийни кадри и техните длъжности в партията, които тогава са прехвърлени в ДС. Мнозина от тях се издигат до най-висшите ръководни постове в Държавна сигурност, където ги заварва краха на комунистическия режим през ноември 1989 г.

Документът е включен в разширеното документално издание на сборника „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2015 г.