След коремните на лоста и Радев ще завърши мандата си като Първанов – с „Нобелова награда”

Българският президент неуспешно по стъпките на руския – прави се на мъж пред 68-а бригада, а пред Гундяев - скляпа

Майсторът на коремни възлизания

Майсторът на коремни възлизания

капитан I ранг о. з. Васил Данов

Нова тръпка завладя страната ни. След като изтърпяхме „конското” на Гундяев, поръчахме ненужен ремонт на старите съветски изтребители МиГ-29, замръчкахме темата за руското бойно отровно вещество „Новичок”, поръсено в гарнизон Солсбъри, ред е да се насладим на президента-Слънце Румен Радев.
„Колко коремни възлизания можете да направите?”, „Какво ще кажете за физическата форма на българския президент?”, „Бихте ли се състезавали с Румен Радев на гимнастическия лост?”, пърхат трепетни репортерки и създават усещането, че аха-аха ще припаднат от възторг. 

Мъти се „голема” коалиция

Подобен евтин и махленски популизъм ми идват в повече. Вече 18 години Владимир Путин се прави на мъж пред световната публика. То не бе пилотиране на самальот, управление на подводница, вадене на древни амфори (поставени предварително от ПиАр-прислугата) и какво ли не.  
У нас също водещи политици вече играха тенис, футбол на големи и на малки вратички, набираха се на лост и т. н. Преди двайсетина години началникът на Генералния щаб генерал Михо Михов правеше фигури от висшия пилотаж, за да даде старт на военната реформа, която катапултира някъде между 2001 и 2011 г.
Днес Радев примитивно и пошло повтаря омръзнали похвати и се опитва да играе върху дебелата струна на българския мачизъм, като показва добра физическа форма и пълна некомпетентност при единствената по-сложна ситуация, в която го постави по-старшия по военно звание другар от КГБ Гундяев-Кирил. След наглото изказване на руското ченге, маскирано като духовен водач, върховният главнокомандващ на Въоръжените сили изглеждаше като попарено от слана мушкато, което се покри за няколко дни, за да прегледа неводената стенограма от срещата. После някакви попове от „светия” Синод изпълниха ролята на имиджмейкъри и ПиАри на др. президент, за да ни обяснят, че се бил държал „много достойно” с хибридния руски агресор.
Лошо, др. Радев. Тъпо и пошло като розови дамски кюлоти на циганска сергия. Всяка нация избира за президент пълнолетен и неосъждан гражданин, за да го цани за водач на племето, за национален лидер, който да вижда по-далеч, да вдъхва сили, да раздвижва хоризонти, да определя житейския курс, мечтите и плановете на днешните и на идущите поколения.

Дали Роналд Рейгън е правил коремни? 

Ами генерал Де Гол? Маргарет Тачър? Махатма Ганди? Нелсън Мандела? 
Лесно е да инспектираш 68-а бригада. Здрави, обучени, силни мъже. Каквото се иска от тях, го правят.  Че и отгоре. Но др. президент можеше да отиде в някои не толкова благополучни гарнизони и военни формирования. Да настоява Сухопътните ни войски най-сетне да получат дългоочакваните бронирани машини. Да бъдат поръчани така необходимите патрулни кораби за военния флот. А ВВС, с които цяла България от 2005 г. насам сънува новия „многоцелеви боен самолет”, най-сетне да узнаят за някакво решение на правителството и парламента.
Не би. След толкова началници на Генералния щаб и на отбраната, излезли от състава на ВВС, бедната ни бойна авиация е с прекършени криле. Боса като дете на обущар.
По-паметливите помнят, че през октомври 2015 г. бившият служебен министър на отбраната и шеф на агенция в Щаб-квартирата на НАТО Велизар Шаламанов отправи остра критика срещу политическите пируети на ген. Р. Радев. "Не е нормално авиацията да бъде заложник на договор с Русия 12 години след приемането ни в НАТО. Това не е признак на добро управление на ВВС и Българската армия като цяло. Не знам за по-рано, но през септември 2014 г. на ген. Радев бе поставена задача да представи план за развитие на ВВС в различни варианти, като поне един от тях да е без зависимост от Русия във връзка с наложените санкции, развитието на плановете на НАТО в отговор на руската агресия в Украйна и доктриналните текстове на Москва, определящи НАТО (т.е. и България) като противник. Задачата не бе изпълнена...", заяви Велизар Шаламанов.
Д-р Шаламанов каза още нещо: че тогава (през 2016 г.) срещу министър Н. Ненчев се води "медийна кампания от командира на ВВС, която едва ли е санкционирана от ръководството на МО". "Това е недопустимо по стандартите за професионално ръководство на въоръжените сили на демократична страна”. Бившият служебен министър припомни, че именно във ВВС са разходвани над 80 % от всички средства в периода 2002-2014 г. (над 2 милиарда лева), а резултатите са крайно незадоволителни. Такава е оценката на командирите, които ползват придобитите способности.
Генерал-майор Радев отговори на В. Шаламанов, като го обвини в клевета и в „политическа дейност”, понеже като курсант по време на соца бил делегат на някакъв партиен конгрес. Тоест, приложи един от познатите похвати на проруските тролове: „Ами ти защо си бил пионерче, комсомолче, комунистче по времето на Живков?”. 

Година и половина след убедителната победа на Р. Радев на президентските избори, където срещу него умишлено бяха подредени куци коне, представянето му като държавен глава е повече от незадоволително. 

Триумфът не се състоя, но за сметка на това провалът е пълен

 Особено във военната област, където Радев уж бе специалист. Преди няколко дни тайно, но не полека, министърът на отбраната е сключил поредната сделка със съветската фирма РСК МиГ за ремонт на втръсналите на всинца ни самальоти МиГ-29. Текат срокове за обжалване, след което МО ще преведе на съветските си побратими наши 81 млн. Засега. После – повече. 
Ето тук бих искал да видя намесата на държавния глава. Твърдата му позиция. Водаческия му размах. Но той ще чепка вълната на сделката за ЧЕЗ, където президентската институция няма правомощия и не би могла да влияе върху икономически отношения.

Но пък е по-лесно. Дрън-дрън, левите ще кажат едно, другите леви – друго и Консултативният съвет за национална сигурност отново ще завърши без никакви общи решения. И без полза за Отечеството. Но др. президент ще откъсне още един лист от календара на псевдосъбитията, с които пълни мандата си. „Солдат спит, служба идет”, казваха съветските фатмаци.
Бих искал да припомня на о. з. ген. Радев нещо, казано от Сун Дзъ, забележителния китайски пълководец и военен теоретик: „Всъщност науката за войната е науката за мисленето”. С коремните и със срещите със Съюза на севернокорейските офицери от запаса и резерва нещата вървят повече от добре. А с мисленето? Нека избирателите да си отговорят.
Защото и Сун Дзъ, и Клаузевиц, Гай Юлий Цезар и Наполеон, адмирал Нелсън и капитан I ранг Димитър Добрев, генерал Иван Колев и генерал Владимир Вазов са останали в историята не с броя на коремните възлизания.

Накрая позволете едно извънпарламентарно питане: когато Османската империя събира български момчета да й служат, те са наречени еничари. След Освобождението от османско владичество на никого не е хрумнало да изберем начело на държавата еничарин или българин с турско самосъзнание. 
Защо след освобождението от съветско управление толкова често избираме да ни водят българи с руско (съветско) самосъзнание?
Струва ми се, че и президентът Радев ще завърши мандата си като предшественика си Първанов. С „нобелова” награда:
- Чухте ли? Георги Първанов получил Нобелова награда!
- Стига бе! В коя област?
- Пернишка...
(виц на Шкумбата)