Санкции! Вашингтон започва лов на членовете от „Кооперация Озеро"

Кислородът към путиновите олигарси ще секне, а енергийните проекти на Русия ще пресъхнат

Путин и олигарсите

Путин и олигарсите

Долната Камарата на САЩ одобри законопроект за нови санкции срещу Русия (с 419 гласа „за“ и 3-ма – „против“), той вече е потвърден и от Сената. Според някои наблюдатели този ход на Конгреса посочва, че кибератаките в Москва и намеса в изборите в САЩ не само няма да останат без отговор, но ще имат сериозни последствия за непосредственото обкръжение на Путин и персонално за властелина на Кремъл, пише „Кавказ Център“.

Агресията срещу Украйна и намесата на Русия в изборния процес в САЩ – са двете причини, вдъхнали живот на този документ, наречен от сенатор Бен Карден "ясно послание от името на американския народ и нашите съюзници" към Путин и най-близките му хора.

Президентът на САЩ получава скромната роля на пощальон - той е нужен,  за да "подпомогне това послание да стигне до Москва“, пише по този повод украинският анализатор Юрий Божич.

Потопен в  скандалите, свързани с  "руската следа", Тръмп може да отложи за неопределено време санкциите към Русия. Отлагане да, но не и отмяна. Това означава, че всички предишни наказателни мерки срещу Русия може наистина да изглежда цвете, в сравнение с това, което й се готви. Вашингтон започва систематично да преследва хората от най-близкото обкръжение на Владимир Путин, а този сценарий не предвещава нищо добро за самите олигарси, нито за този, който ги поддържа.
От какво точно трябва да се страхуват господата на „Кооперация Озеро"? Не от египетски екзекуции, разбира се, но по степента на неприятностите, които ги заплашват, са  много сходни с тях, обяснява авторът. 

Не по-късно от 180 дни след приемането на закона, от финансовия министър на САЩ, след консултации с ръководителя на Националното разузнаване и държавния секретар, ще бъде изискано да представи в Конгреса 

доклад с имената на олигарсите в Русия

 Задължително ще се настоява в него да бъде посочена и степента на тяхната близост до Кремъл и управляващия елит. Както и информация за размера и източниците на държавните приходи и условията, при които техни роднини (съпрузи, деца, родители), притежават активи, имущество, бизнес интереси и т.н.

Чуждестранните компании, свързани с олигарси на Путин, трябва също да бъдат идентифицирани. Трябва да бъдат огласени и полудържавните организации, кой стои зад тях и каква собственост притежават те в чужбина. Да бъдат извадени на светло и случаите, в които руски представители са внедрени във водещи сектори на икономиката на САЩ.

Не трябва да се забравя и международното сътрудничество в енергийния сектор
(по същество единствената дойна крава в руската икономика) с кремълските богаташи. Защото санкции заплашват всички онези, които ще се опитат да вземат участие в петролни и газови проекти на руснаците. Включително изграждането на "Северен поток - 2", който според американските експерти е „в ущърб на енергийната сигурност на Европейския съюз, развитието на пазара на газ в Централна и Източна Европа и реформите в областта на енергетиката в Украйна".

В Москва, разбира се, че 

осъзнават мащаба на американските санкции

Според автора на анализа, Кремъл ще се опита да играе контра на Европа, която също никак не е въодушевена от новите американски санкции.

В предварителни документи  по темата, подготвени в Брюксел, дори се казва, че предложените мерки "могат да застрашат трансатлантическото сближаване и сътрудничество в рамките на Г-7“.

Тръмп ще има право да налага санкции на фирми (в това число и европейски), които имат принос за енергийния сектор в Русия. Берлин и Виена вече са отправили обвинения към Вашингтон за това, че политизират собствените си икономически интереси, като се казва, че САЩ просто искат да елиминират "Северен поток-2" като конкурент по пътя им да доставят втечнен газ в Европа.
В същност,  да разчита на голям успех Русия - едва ли си струва. С репутацията на опасен субект за международното право и голям лъжец, тя едва ли може лесно да бъде изхвърлена зад борда. Доказателство за това е неотдавнашният случай с  турбините „Сименс“. И тук именно е важно да се отбележи, как правителството на Германия реагира по отношение на инцидента. То призова за санкции и ограничаване на сътрудничество с Русия. Направи го без да има санкции от Вашингтон. Това бе доказателство за превъзходството на моралните принципи пред изгодата и печалбата.

Колко много Кремъл би желал да бъде обратно на това, което се случва -  Берлин и Вашингтон говорят на един език и това е
 езикът на принципите

 Въпреки критиките, които взаимно си отправиха двете страни. Същото важи и по отношение на други водещи европейски държави. Ето защо тук не става дума за това, че Европа по някакъв начин оспорва приетия  закон за санкции от САЩ. Най-многото, което може да се случи – да бъдат направени някои козметични корекции на някои от неговите разпоредби, които обаче няма да променят същността на документа. По същество сценарият остава същият.

Кислородът към путиновите олигарси ще секне, а енергийните проекти на Русия ще пресъхнат, защото с оскъдните рубли и без технологичната подкрепа на Запада тези проекти отиват 

в задънена улица

 Фондът за противодействие на руското влияние ще започне да харчи от онези $ 250 милиона, които са планирани да бъдат разходвани през 2018-2019.

А Украйна (която в законопроекта се споменава  78 пъти) ще бъде сериозно подкрепена от г-н Тръмп, и дори фактът, че е  "помагала на Клинтън" няма да се окаже пречка за това.

Единственият въпрос е - когато прегръдката на американския питон стане толкова страстна, какъв избор ще направят членовете от „Кооперация Озеро“: да играят ролята на жертва или да принесат в жертва Путин?

Ако, разбира се, Путин не използва това време, за да осъществи своята поредна "победоносна война". За да запази своя бастион. В това е най-големият риск от новите санкции на САЩ към Русия. В това число и дори в най-голяма степен за Украйна, завършва коментара си Юрий Божич.

Превод: Faktor.bg