Последният валс на Путин – битката между телевизора и хладилника

През януари 2018г. САЩ официално ще обявят имената на най-големите руски крадци и ще искат международен запор над авоарите им

Андон Михайлов

По разбираеми причини в големите български медии трудно може да се намери сериозна и правдива информация за случващото се в Русия. Единствено независимите сайтове си позволяват да публикуват такава информация.

Какво  всъщност се случва днес, през 2017 г. в Русия? Метафорична казано  - ситуацията е нещо като затишие пред буря! Руската икономика е в тотална рецесия, държавата трудно изплаща заплатите и пенсиите, въвеждат се непрекъснато нови налози, расте безработицата. Опозицията започва да получава подкрепата на младите поколения и това 

плаши Путин и неговата клика

 ТЕЛЕВИЗОРЪТ обаче е изцяло на тяхно разположение и те все още могат да сдържат обикновените граждани да не протестират.  Единствената реална заплаха идва от... ХЛАДИЛНИКА! Когато обикновените граждани се принудят да изключат хладилниците си, защото няма какво да сложат в тях, ще престанат да слушат ТЕЛЕВИЗОРА и ще излезнат масово на улиците да протестират.

В науката управленските модели като путинския се наричат „клептокрация“. Тоест, малоброен елит източва непрекъснато всички появяващи се някъде национални печалби по що-годе законни начини, най-често през държавните и общинските бюджети. Всички разходи се раздуват, всички търгове са далавера, корупцията е  навсякъде в институциите. В миналото нечестните печалби са се обръщали най-често в злато, то лесно се крие и пренася в случай на граждански вълнение. Руският елит също се е застраховал от евентуални бъдещи вътрешни неприятности и масово е изнесъл парите си по офшорки в чужбина. Доскоро се смяташе, че там са на абсолютно сигурно място.

Наглото поведение на Путин през последните няколко години - окупирането на Крим, отцепването на части от Украйна, сваленият холандски самолет и намесата в президентските избори на САЩ – промениха рязко ситуацията. 

Падна маската на руският президент

 като усмихнат, дружелюбен крадец от национален мащаб, който в международен план спазва правилата на „феърплея“. Путин се опита да продуцира американската политика!!! До този момент никой не се беше осмелявал да го прави.

Интересното е, че колкото и повече доказателства да излизаха за безпрецедентната намеса в изборната надпревара през 2016 г на САЩ и там да валяха оставки, и уволнения – толкова по-нагло ставаше поведението на полковника от Кремъл. Така се държа и на т.н. Петербургски бизнес форум през юли тази година. Непрекъснато се подиграваше с американската журналистка, която формално водеше една от срещите с него, подиграваше се с американците, че не можели да живеят спокойно и без интриги, питаше публиката има ли някой „хапчета за успокояване“ и пр.

В своите очи и в очите на присъстващите руски бизнесмени и гости Путин явно изглеждаше велик. Каламбурите му се посрещаха със смях и ръкопляскания. За външните наблюдатели обаче поведението му беше на самозабравил се азиатски болярин, който в своя дворец си позволява вербални гаври с обидили го други боляри.

Седмица по-късно, на първи август, конгресът на САЩ гласува небивали санкции срещу Путин и кликата му.  В България те бяха споменати съвсем накратко и непълно, и бяха коментирани като ненужна и негативна мярка, без особено значение на Русия.

„Руският“ човек в Белия дом – Тръмп – подписа гласуваните от Конгреса санкции и сложи 

началото на последния валс на Путин

 Министерството на Финансите на САЩ има шест месечен срок, за да каже кои руски олигарси и приближени на Путин колко пари са откраднали и къде са ги изнесли в офшорни фирми. Беше назована и шокиращата цифра от един трилион и двеста милиарда долара /1.2 трл $/! За толкова поне сега имат сигурни сведения.

Това означава, че през януари 2018г.  САЩ официално ще обявят имената на най-големите руски крадци и ще искат международен запор над авоарите и имуществото им по целия свят! Те ще трябва да се приберат барабар с домочадията си в Русия и никога повече няма да могат да пътуват извън нея.

Като лек политически ордьовър САЩ спряха да издават визи на всички руснаци през август, а от септември се дават само в Москва след специални записвания и събеседвания. Вероятно след януари 2018 г. ЕС също ще спре да издава визи на обкръжението на Путин и ще забрави и него да го кани. Дали България ще се осмели все пак да приеме полковника за честванията на Трети март и до какво би довело това?!

През 2018 г. в Русия би трябвало да има президентски избори. Дотогава международният имидж на Путин ще бъде абсолютно сринат. Нищо чудно да се водят и дела в някои държави срещу него, за отнемане на авоарите му из офшорните зони. ХЛАДИЛНИКЪТ на обикновените граждани ще става все по-празен заради санкциите,

недоволните ще почнат да излизат по улиците...

Какво ще предприеме тогава управителят на Кремъл? Ще се откаже ли от пореден президентски мандат, като пробута на изборите свое протеже, което да му гарантира физическо оцеляване? Или ще се пробва отново като измисли някакъв фамозен политически трик, за да привлече поне част от гражданите доброволно да гласуват за него? Лошото е че, политическите трикове на Путин са съпроводени с доста войни – обявени или необявени. Така дойде на власт през далечната 2000 г. Дано не си отиде по същия начин...

Човечеството предстои да изживее едни фамозни месеци! Събития с огромни измерения ще следват едно след друго на цялата планета. Диктаторските режими ще се опитват да оцеляват на всяка цена дори и с цената на военен и ядрен шантаж.

Никак не е случаен фактът, че  „любимия вожд“ на Северна Корея започна отново опити с ракети и водородна бомба от август месец насам. От само себе си е ясно, че крайно изостаналата държавица няма откъде да разполага с технологии, материали, техника за оръжейната си програма освен ако някой не ги дава на „приятелски“ начала. Без подкрепата на Китай и Русия режимът на последния и най-луд Ир отдавна да е пометен от изгладнелия му народ.

Дано наистина се случи чудо и последните диктаторски режими на планетата си заминат без вътрешни, национални или пък международни трагични инциденти.