КОЙ ще арестува Харун Ал Доган в халифата на абсурдите?

Той е напълно прав, както винаги, бидейки великан в страната на лилипутите

Ахмед Доган

Ахмед Доган

 Светослав Пинтев 

   

Платоновата философска държава е на път да се осъществи у нас. Философите управляват,  жреците на Темида пеят мантрите си с небивало майсторство, войниците им късат мръвки. 
Исках да започнем с идеалната държава в платонов смисъл или поне с приказка ала „1001“ нощ в депесарско-приказен вариант, а се налага да стартираме с  неизучения в литературознанието жанр 

„гнусен пост соц реализъм“

  Няма начин, битието определя съзнанието, както казва Карл Маркс. Особено в случая, с който ще  започнем.  Едно битие, едно съзнание, не ти е работа.  

Геният на борбата с цензурата, народният трибун Николай Бареков предложи Асоциацията на европейските журналисти в България, която си позволи да отбележи, че най-малко той може да иска разследване на журналисти да се нарича  „Асоциация на подлогите и отрепките, слугуващи на клиента на прокуратурата олигарха Иво Прокопиев". Разбира, се спокойно би могъл да си направи и собствена такава, като само смени името на олигарха. Отива му и другото негово предложение-бисер на изящната словесност, а именно   „Съюз на клозетните чинии, използвани от крадливи олигарси”.
 Тук изобщо  не става въпрос за Бареков, както се сещате. Той не е самостоятелна величина, с която да си заслужава да се занимаваш, а продукт на епохата на въпросните. Няма да упоменавам какъв продукт.  
Просто Барека е  оживялата емблема,  нещо като плакат на крайния абсурд, в който битува нашата иначе китна държавица. Една карикатурна илюстрация докъде може да стигне наглостта на амбициозния и безскрупулен балкански супермен, залутал се в лабиринта от схеми на големите играчи. Представяте ли си 

докъде пък може отиде този, който му пише сценариите

„На Земята си. Няма лек за това“ , както казваше Самюъл Бекет по съвсем друг повод. Като споменах за бащата на абсурдния театър, стана ми мъчно, че той не е поживял в България, за да развие гения си и да проектира в изкуството най-крайните прояви на абсурда. А може би нямаше изобщо да вирее, ние такива сценаристи на екстремния абсурдизъм си имаме, че той можеше само да им носи кафета, да си записва и да мълчи.

Да вземем сериала „ Утре арестуват Ахмед Доган“, който упорито се върти из медиите. Това е забележителен жанр - абсурдна тъпотия,  който  клетите абсурдисти като Бекет и Юнеско не могат даже и да сънуват. Нямат капацитета да го разберат, защото им е бедна фантазия за космическите измерения на нашия екстремен абсурд. 

За какво ще ме съдят, пита Сокола 

Ами правилно пита човекът. Той е напълно прав, както винаги, бидейки великан в страната на лилипутите. 
За „Цанков камък“ е вече оправдан, както навярно знаете. Чист е като сълза на сърна. 
 Наистина, за какво би могъл да бъде съден Ахмед Доган, който дузината медии от групата „КОЙ“ в приказната стилистика на  „1001 нощ“ биха могли да нарекат  Харун(Справедливия – б.а.)  Ал Доган –философ,  мъдрец, велик майстор, за когото измеренията на земното право са неподвластни.  Та това е факт, бих допълнил. 
ПолудЕхте бе, колеги… КОЙ ще арестува Харун Ал Доган (Сраведливия) в халифата на абсурдите, който е градил с пот на челото заедно с други титани, които изчезнаха един по един от полето на новата ни история?  Само той остана. И за какво ще го съдите, за смешните милиончета ли? Ние толкова сме инвестирали в него.
Той несъмнено е национално съкровище от първа величина, 

не по малко ценно от Панагюрското 

Поне охраната му струва вероятно по–скъпо от тази на златото на тракийските царе. Настоящите монарси винаги са били с предимство, да ме прощавате.  Ахмед Доган от  поне десетина години  се охранява от НСО, нищо че от 5 не е в реалната политика, както сам каза.  Без на простосмъртните да е дадено да знаят защо. Едно е сигурно, всяка година там отиват едни около три милиона от парите на данъкоплатците, които трябва да охраняват националното си съкровище без някой да им каже по каква причина. Това вероятно е секрет №1 на националната сигурност.     24 служители НСО  бдят над безопасността на Ахмед Доган на смени, както и поне трима шофьори от службата. Същата държава, която му ги дава, ще го осъди ли? Може, ама надали.
Нека поне да каже защо му се полага охрана за милиони?  Явно има някакви висши държавнически съображения, които е крайно време да научим. 
„По-опасното от това да пишеш лъжи, е да пишеш полуистини. Във вестниците пише, че Доган е взел 1.5 млн. лв. като консултант по проекти на правителството и то за хидровъзел "Цанков камък" - нещо, което би възмутило всеки, но истината е доста различна". Така  преди около 5 години Камен Костадинов, виден деец от ДПС,  коментира пред БНТ писанията, че Доган е прибрал 1.5 млн. лв. комисионна от хидропроекти. По думите му  тогава - Сокола никога не е бил консултант на правителството и на него не му е плащано затова. То това само оставаше. Кабинетът да цака тлъсти хонорари на 

основния кит на Тройната коалиция

 Поне щеше да е по-честно…  Костадинов обяви тогава, че тези 1.5 млн. лв. са от частна фирма, като проектите, за които Доган е получил възнаграждение, нямат нищо общо с "Цанков камък". Е, не е да нямат, но Темида отсъди, че няма лошо да е така . 
"Ще бъде изпратено писмо до главния прокурор, в което ще настояваме да се направи проверка на „Цанков камък“ и да се разбере какво се е случило с него", съобщи още в онези години Костадинов. И обясни, че "Доган е един от идеолозите при построяването на "Цанков камък. "Това, че Доган е философ по образование, не му пречи да се занимава с язовири и хидровъзели", категоричен бе депутатът от ДПС. В никакъв случай, сакън.
Полустината, спомената от Костадинов, е единствено, че Ахмед Доган, е взел   1 млн.  и половина. Парите са милион евро, близо 2 млн. лева. 
 Съобщи го още тогава  Елеонора Николова - експерт в Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси по повод започналото по онова време във Върховния административен съд (ВАС) дело срещу лидера на ДПС за парите, които е взел като консултант..
„Г-н Доган стои над нещата, той е много богат човек, но в един момент явно е назряла необходимостта да легитимира някакъв доход пред обществото и неговите помощници са му поднесли тези договори, защото договорът за поръчка е най-лесният начин да узакониш един доход, да го покажеш пред хората, но тези договори са много нескопосано направени, така че са вкарали г-н Ахмед Доган в клопка”, каза  Николова, цитирана от "Фокус".

Колко да се нескопосани? 

Няма конфликт на интереси за хонорара от близо 2 милиона лева по проекта "Цанков камък" на лидера на ДПС Ахмед Доган,  гласи решението на петчленен състав на Върховния административен съд, който бе сезиран с доклад на парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Преди това тричленен състав на ВАС отново прецени, че Доган не е влизал в конфликт на интереси. 
Върховният административен съд осъди Народното събрание да плати на Ахмед Доган направените от него по делото разноски допълнително в размер на 300 лева. 
Срамувам се заради тези хора, защото прадядо ми Светослав Велчев е бил председател на Върховният административен съд. Апропо, познавах добре и бившия председател на Конституционния съд и Върховния касационен съд, в когото мнозина виждаха последния достоен магистрат – Румен Янков. Надявам се да не са прави… Както и да е.   
Според тогавашните мотиви на съда стана ясен един безспорен факт -  Доган е лице, заемащо публична държавна длъжност и се явява задължен да декларира несъвместимост и частен интерес, но от този факт не произтече нищо. 
Съгласно закона за конфликт на интереси възниквал в случаите, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията по служба. Ала стожерът на Тройната коалиция, разбира се,  няма такива. 
Тогава съдиите видяха в доказателствата по делото единствено, че Ахмед Доган е сключил 4 договора за поръчка с Институтa по строителство и минно дело с предмет, свързан с хидрогеоложки проучвания на обектите: проект „Тунджа", каскада „Доспат-Въча", Баташки водносилов път и хидроенергийна каскада „Горна Арда", за което е получил общо сумата от 1 955 830 лева. 
 Ала, уви, липсвали доказателства, че Ахмед Доган, в качеството му на народен представител, е участвал в гласуване в Народното събрание на решение в полза на юридическото лице Институт по строително и минно дело. И точка
Съдия Веселина Тенева председателства петчленния състав на ВАС, който се произнася на 14.02.2011 г., че Доган  никак не е в конфликт на интереси и дори осъжда Народното събрание (данъкоплатците) да платят разноските по делото.
Решение което категорично и соломоновски доказва, че корупция в България няма. Особено

 при опитомената Темида 

Философът винаги може да усвои едни милиони, макар и дребни пари за него,  като технически експерт по макро-хидроинженерни проекти!  Щото в случая е физическо лице. 
 Обстоятелството, че Доган е получил облага от частно  дружество като хонорар за извършените поръчки не е достатъчно да се приеме, че е налице конфликт на интереси, се посочва в решението на Върховния административен съд.
Съдийката държи на процедурния факт, че първият от  договорите е сключен малко преди да влезе в сила Закона за конфликт на интереси. Нищо, че останалите са подписани след тази дата, те са чисто и  просто  правопородени от първия, т.е. никак не попадат под ударите на Закона. И сега пък ли ще го съдят?
При стъпването си на власт ДПС, между другото, предложи съдийката по делото за главен съдебен инспектор на Република България? Не се получи, важен е жестът
Сетих се и друго,  Марина Михайлова-Дойчинова - докладчик по делото за хонорара на Ахмед Доган от "Цанков камък", бе сред 6-те предложения на БСП за Висш съдебн съвет от парламентарната квота.
Кандидатурата й, между другото, беше предложена от депутатите Мая Манолова и Четин Казак. 
Интересна е кариерата и на Любо Бентлито, който се издигна до столичен шеф на ДПС. Истински източен принц, като от приказка.  
В парламентарната група на ДПС само били чували за  него преди да го назначат за лидер на  партийната организация в  София. От Централния съвет на партията официално отричат този пост да има връзка с обвинителката от Софийска районна прокуратура Детелина Йотова,  която е негова бивша съпруга. Е, някои казват, че още се обичат.  Неведоми са пътищата  на любовта. 
Та никой няма да арестува Ахмед Доган, ако той самият не реши, че това ще му е крайно полезно, за да се завърне на бял кон. Такива идеи обаче не блазнят истинските философи.