Доверието в Борисов се срива, 9 от министрите - неуспешни

Доверието към ГЕРБ се срива, всеки втори българин недоволен от управлението на Бойко Борисов. Това показва актуално изследване на агенция “Алфа Рисърч”.

За първи път от мандата на настоящото правителство почти всеки втори българин (45%) декларира негативно отношение към дейността на кабинета Борисов. Привържениците му спадат до 18%, сочат резултатите от национално представително проучване на агенцията за обществените нагласи през месец септември. Също за първи път недоверието към премиера Борисов надхвърля доверието – 37%:32%.

Девет от дванадесетте ключови политики на правителството се определят като неуспешни. Над 70 на сто са недоволните от икономическата, социалната, здравната и подоходната политиката. Спад е налице и в личния рейтинг на почти всички министри. Изключение прави инфраструктурната политика и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която бележи феноменален ръст в рейтинга си.

Влошават се оценките за бизнес средата. Делът на хората, според които в страната се налагат такива правила за правене на бизнес, които дават шанс само на близки до властта кръгове и фирми нарастват до 67%.

Спадът на доверието към ГЕРБ води до поредната вълна на разочарование от политиката и политиците. Намалява желанието за гласуване, нараства несигурността в избора. Свиват се твърдите ядра на всички традиционни партии. Вотът започва да се определя във все по-голяма степен от конюнктурни и извънполитически фактори.