​Защо Путин силно желае победата на Тръмп

Тези, които наричат Клинтън, „сакатата Хилари“ – да се замислят за действията си и да престанат да се заиграват с нашите избори

Майкъл Макфол, бивш посланик на САЩ в Русия

Руският президент Владимир Путин иска новият президент на САЩ да стане Доналд Тръмп. Заради тази цел Путин и неговото правителство предприеха безпрецедентни стъпки, за да окажат влияние на нашите избори и да помогнат на кандидата на републиканците.

Ще успее ли Русия със своята намеса – не се знае. Но е ясно, че Путин има мотивите, и средствата, да се опита.

Путин има съвсем рационални причини да желае победата на Тръмп: Тръмп отстоява външнополитически курс, който е 

изгоден за руския президент

Едно от най-шокиращите предложения на Тръмп е да бъде признат Крим за част от Русия. Анексията на украинския полуостров е призната само от Афганистан, Куба, Никарагуа, Северна Корея, Сирия и Венецуела. Разбира се, Путин би бил щастлив да види в този списък САЩ.

Тръмп явно изразява пренебрежение към съюзниците на САЩ в целия свят. Демонстрирайки неразбиране на начина, по който функционира НАТО, Тръмп заяви, че останалите членове на съюза трябва да ни плащат за защитата, като накара да се тревожат мнозина наши съюзници, особено в Източна Европа, ще изпълнява ли задълженията към тяхната защита.

Тръмп изрази пренебрежението си и към нашите азиатски партньори, като дава възможности за 

разпространяване на руското влияние

Обещанията на Тръмп да прекрати нашите търговски споразумения също са в изгода на Путин. Какво би могло да бъде по-добро, от гледна точка на руския президент, от търговски войни между САЩ и Китай или Мексико?

Заплахите на Тръмп да спре да плаща по дълга радикално ще подкопаят нашия авторитет, което също е много благоприятно за Путин.

Като цяло Тръмп проповядва изолационистка политика и отказ от лидерство на САЩ в света. Той не се вълнува особено от демокрацията и правата на човека. А един отказ на САЩ от участие в световните дела идеално пасва на международните интереси на Путин.

Експерти по американска политика прогнозират настъпването на неспокоен период за САЩ ако Тръмп стане президент. Ако стане президент Тръмп ще се опита да осъществи своите радикални идеи за ограничаване на имиграцията и издигането на стена по южната ни граница, а това ще провокира сериозни протести, както в Конгреса, така и в страната. Америка, разкъсвана от вътрешни конфликти заради Тръмп, ще даде на Путин голяма свобода на действие в целия свят.

Ако победата на Тръмп ще бъде от полза за Путин, то Хилари Клинтън никак не се вписва в интересите на руския лидер. Клинтън никога няма да признае Крим за част от Русия, тя се стреми да укрепи отношенията с нашите партньори и активно се застъпва за спазването на човешките права.

Путин и неговото правителство познават Хилари Клинтън още от времето когато тя беше държавен секретар на САЩ. Те помнят как тя открито критикуваше нарушенията на президентските избори в Русия през 2011 година, което Путин възприе като призив към руските протестиращи да излязат на улицата и да му се опълчат.

Путин и неговото правителство помнят нейното отношение към приоритетният путинов външнополитически проект – създаването на Евразийски съюз, който тя нарече 

„стремеж отново да се съветизира региона“

Така че няма нищо изненадващо в това, че Путин предпочита да види в Белия дом Доналд Тръмп.

Путин има не само сериозни причини да желае победата на Тръмп, но има и средствата да окаже влияние върху нашите избори, но вече е ясно, че държавният секретар Хилари Клинтън има големи шансове да стане на 20 януари 2017 година президентът Хилари Клинтън.

При това състояние на силите е време руските чиновници – от Путин до последния трол, който нарича госпожа Клинтън, „сакатата Хилари“ –да се замислят за действията си и да престанат да се заиграват с нашите избори.