Как Велислава Дърева ни „убеди“, че Мата Хари и танковете от Горна баня са едно и също нещо! Вервайте й!

Червени пропагандисти 32 години сеят лъжи и манипулации, за да доказват партийната "истина"

Велислава Дърева и Евгений Михайлов, ген. Коста Богацевски, танковата касета, Петър Младенов, Мата Хари, снимки от спалнята на Борисов,, БКП, Бойко Рашков

Велислава Дърева и Евгений Михайлов, ген. Коста Богацевски, танковата касета, Петър Младенов, Мата Хари, снимки от спалнята на Борисов,, БКП, Бойко Рашков

Експертизата, която преди дни главният прокурор Иван Гешев разпространи за снимките с кюлчета злато и пачки с евро, от спалнята на Бойко Борисов, разгоряха стари страсти. Неизменното червено острие Велислава Дърева намери удобен повод да припомни случай, от преди 32 години, с прословутата танкова касета и опита на тогавашния президент  Петър Младенов да излъже обществото. Целта й обаче явно не бе да се каже истината, а да се посеят отново митове и съмнения за видео записа направен от кинорежисьори Евгений Михайлов. В зората на демокрацията, по време на протест пред Народното събрание той улови миг, в който Младенов казва: „Най-добре е танковете да дойдат…“ Именно тази реплика стана повод по-късно той да подаде оставка от важния пост.

Три десетилетия по-късно Дърева ползва снимките от спалнята на Борисов за

поредни манипулации

с танковата касета. Ето какво написа тя на 13 юли на страницата си във фейсбук:
„Идентичен случай:
На 3 април 1990 американска лаборатория в Полша "доказва" истинността на т.нар. "танкова касета". Лабораторията не изследва оригинала, а копие на касетата, излъчено по БНТ. Петър Младенов подава оставка.
На 13 юли 2022 евродепутат от ЕНП (политическото семейство на ГЕРБ), съобщава, че през април (!) 2022 е направена експертиза, която "доказала", че снимките (не видеата) с кюлчетата и чекмеджетата са "манипулирани", следователно ББ е невинен. 
Колкото П. Младенов е "произнесъл" репликата за танковете, толкова "Мата Хари" не е стъпвала в покоите на ББ и не е заснела чекмедженцето...“

Тенденциозният коментар на Дърева, предизвика реакцията на друг важен играч, свързан с танковата касета – топ следователя  ген. Коста Богацевски.

Ето неговата версия от фейсбук:

„Прочетох твърдението на Велислава Дърева, че било фалшификация и Петър Младенов не е произнесъл: "Най-добре е танковете да дойдат!".
Г-жа Дърева няма представа от делото. Беше извършена експертиза от 27 от най-добрите специалисти, които единодушно дадоха заключение:

" Петър Младенов е казал: "Най-добре е танковете да дойдат."

Това беше потвърдено и от присъствали в сградата на Народното събрание след като той влиза в нея. Той дава нареждане на Добри Джуров да заповяда да бъде задействана танковата бригада. Добри Джуров дава нареждане на генерал Атанас Семерджиев, а той заповядва танковата бригада да тръгне към площада пред Народното събрание. Това беше потвърдено пред мен от присъствали и чули нареждането на Петър Младенов, а така също беше потвърдено пред мен и от генерал Атанас Семерджиев.
Само благодарение на това, че Евгени Михайлов информира Желю Желев и Ивайло Трифонов двамата отправят призив към събралото се множество протестиращо пред Народното събрание да се разотидат, което започва и това довежда до спиране на заповедта за действие на танковата бригада.
Аз лично участвах в разследването“, уточнява следователят.

Коментар по темата направи и Евгений Михайлов пред Faktor.bg: „Велислава е много достоверна. Вервайте й! "Експертизата на записа излъчен по БНТ била на 3 април" Записът беше излъчен по БНТ на 14 юни 1990!!! Това е школата на БКП и в. "Дума"! вЕрвайте й!“, лаконичен е кинорежисьорът.

Спорът за танковата касета избухна и преди две години, когато историкът проф. Искра Баев в предстоящ за излизане свой учебник по история отново се опита да манипулира случая с танковата касета, казвайки, че скандалните думи на президента Петър Младенов не били доказани. Тогава тя също бе опровергана от участници в следствието и събитието, а претенциозният й учебник така и не видя бял свят.

Велислава Дърева забравя, че самият Бойко Рашков, следовател тогава от нереформираното МВР, който лично е разпитвал Евгений Михайлов и се е опитвал да замаже и прикрие позорните думи на комунистическия президент, наскоро призна в парламента, че

записът на Михайлов е автентичен

Но за червени пропагандисти като Велислава Дърева партийната истина винаги е различна от обективната истина. Така и  Мата Хари от спалнята на бившия премиер и танковете от бригадата в Горна баня могат да се окажат едно и също нещо.