14 години от края на либийската драма - да помни е мисията на човека на земята

На 24 юли 2008 година Кристияна, Нася, Валя, Снежана, Валентина, Ашраф и д-р Георгиев стъпват на българска земя след осем години одисея

Архивна снимка БНР

Архивна снимка БНР

Хари Хараламбиев

На Нобелиста за литература Хенри Милър принадлежат проникновените мисли „Мисията на човека на земята е да помни”.
Човешката памет е един от образите на безсмъртието. Тя не позволява да забравим хора и събития, защото влиза в противоборство с времето и накрая го побеждава.

Не съм забравил 24 юли 2008 година. На тази дата Кристияна, Нася, Валя, Снежана, Валентина, Ашраф и д-р Георгиев стъпиха на българска земя след осем години одисея.
Бяха обвинени в извършване на чудовищно престъпление. Водил се беше най-абсурдният СПИН процес, белязал адвокатската ми съдба. Осъществи се копнежът на моя живот – да пледирам пред Върховен съд на чужда държава.
Ние, българските адвокати, излязохме с достойнство от процеса. Нито за миг не абдикирахме от бойното поле на слово сражението, не подгънахме колене, не се подадохме на съображения. Пледирахме високо, ясно и отчетливо. За това ни вярваха. Воювахме за справедливост, ако и да знаехме, че справедливостта трябваше да я търсим нейде из Марианската падина.
Макар и страдалци, българките устояха и нито за миг не ги напусна жаждата да живеят.

 Вярваха, че ще се върнат

И днес казвам: Сестрите не поискаха невъзможни неща. Не отправиха упрек към когото и да било.
Вярваха, че не са сами, че народът ни беше съпричастен към тяхната участ и съдба. Стоически понесоха смъртните присъди. Не си позволиха да изрекат хулни думи за либийското правосъдие и тогава, когато техните мъчители ги дадоха на съд за набедяване в престъпление.

В този процес сестрите и Ашраф бяха оправдани. Съдът в Триполи преодоля емоционалното пристрастие и предубеждение, опря се на доказателствата, анализира ги и стигна до единствено възможния правен извод: Да отхвърли тъжбата.

И когато съдебният състав влезе в залата, за да огласи оправдателната присъда, осени ме Виктор Юго: „Съдия, който е положил клетва, вече не е човек. Той е олтар. Бог слиза там”.
Именно тогава реших да напиша книга за процеса, за да разкажа всичко онова, което се беше случило в съдебната зала и извън нея. Написах я за седем дни. Озаглавих я „Марианската падина” – там, където цари справедливостта.

И днес, 14 години след събитията, добронамерено ме питат: „Струваше ли си да участваш в процес с предизвестен край?”
Не по принуда, а по силата на възпитание на разума отговарям чрез мисли на Кърт Вонегът: „Човек трябва да е достатъчно смел, за да се бори срещу неща, които може да промени, достатъчно търпелив, за да понесе нещата, които не може да промени и достатъчно умен, за да разбере разликата между двете”.
И днес съзнанието ми е пронизано от мисълта за Марианската падина.