Герасим и Исак - новите фаворити на Митрофанова и руското посолство за Сливенски владика

Димитър Иванов

Днес, 21 април Св. Синод на БПЦ се събира по повод 40 дни от смъртта на патриарх Неофит. Очаква се дядовците на 22 април да проведат и заседание, на което да изготвят и  обявят каталог измежду лица с епископски чин, които могат да бъдат избирани за владика на Сливен. Първият тур за наследник на покойния Йоаникий завърши с провал и скандал.  Тогава като достоизбираеми бяха  включени имената на 10 духовника, а сега се очаква списъкът да бъде доста по-редуциран, коментират източници от патриаршията. Всеки бъдещ кандидат за сливенски владика трябва да получи минимум по 8 митрополитски гласа от членовете на Св. Синод. На 19 май пък трябва да се проведе и изборът за Сливенски владика по старата църковна наредба. 

На проваления първи тур Йеротей, който беше викарий на покойния сливенски владика Йоаникий, събра най-много гласове, като за никой в епархията и в Синода не беше тайна, че тогава зад кандидатурата му стоеше самата Елеонора Митрофанова. Паралелно с това имаше и огромна организация сред миряни, духовници и бизнесмени той да наследи Йоаникий. Преди два месеца в негово лице интересите между Църква и бизнес щяха да останат  ненарушени, защото и до сега той контролираше основно тези процеси.

Йеротей е създаден  като духовник от покойния Йоаникий, който го направи свой викарий. Кръгозор – никакъв. Светоусещане - неясно. Мечтател е, а и пропагандира за Панправославна държава, която да има за свой лидер, естествено по неговите разбирания,  другаря Путин. Така го описват духовници от района. Основната  му хиперактивност е в Интернет – първо във Фейсбук като изявен представител на Великата идея за Рус Святая, която трябва да владее пропадналия греховен свят, и второ - като геймър във военни действия, които му създават илюзорния свят на Z-Вагнерец. Особено имайки предвид, че при богослужение споменава  в молитвите си убиеца Кирил Гундяев, все едно сме в диоцеза на РПЦ. Докато беше жив Йоаникий беше забранил да не бъдат причистявани украници в неговата епархия, ако не са към Московската патриаршия на Кирил. Митрополията яростно се съпротивляваше и срещу признаването от БПЦ на Новата Украинска църква с предстоятел Епифаний. Йеротей спазва тази политика, завещана му от покойния владика и сега, въпреки че през последните месеци е замаскирал проруските си зависимости.

Само преди три дни Сдружение „Православен зов“ разпространи до медиите обръщение към Синода, заявявайки, че Агатополският епископ Йеротей е достоен да бъде включен отново в списък с достоизбираеми епископи - кандидати за овдовелия престол на Сливенски митрополит. Естествен съюзник  на епископа в епархията са огромната общност от руснаци, заселени по Южното Черноморие. Става дума за близо 100 хил. етнически руснаци.

Издигането  на Йеротей

в родното духовенство тръгва от Поморийския манастир, който дълго време беше център за руско влияние в България.  Основният спонсор на този манастир неслучайно е Майкал Чорни в миналото, изгонен от България за антидържавна дейност. Тези обстоятелства го превръщаха в много удобен за руските интереси у нас, а заради това преди време посланик Митрофанова е настоявала пред членове на Синода той да грабне владишкия жезъл.

Сега обаче все по-ясно се вижда, че шансовете на Йеротей при един нов избор не са големи. Осветен е като краен путинофил и това се превръща в пречка и за Синода, и за покровителите му от Z- посолството. Митрофанова и екипът й вече са преориентирали подкрепата си  към други две фигури - Герасим или Исак.

В църковните среди се говори, че Елеонора Митрофанова  лично е звъняла за подкрепа в тяхна полза на поне петима владици – Данил Видински, Ловчанския Гварил, Варненския Йоан. Неврокопския Серафим и врачанския митрополит Григорий, който сега играе ролята на патриарх. За тези руски активности става ясно от устни споделяния в духовните среди и признания на доверените на Митрофанова владици. В активното църковно мероприятие се е включил от Москва и небезизвестният протойерей Николай Балашов, който според руски медии е бил генерал от КГБ, а на длъжността зам. председател на външния отдел на РПЦ е несменяем от 38 години, тоест от времето на СССР.

Кои са новите фаворити на Кремъл

Герасим е инсталиран за Главен секретар на Св. Синод преди почти 10 години от Външния отдел на Московската Патриаршия чрез активната подривна  на Библиотекарите у нас. Лично е бил предложен на покойния патриарх Неофит от последния шеф на Шести отдел на Шесто Управление на ДС Димитър Иванов. Герасим Мелнишки е без богословско образование, което е едно от каноничните изисквания за владишкия пост. Завършил е  НАТФИЗ и неуспешно като руски човек на влияние играе ролята «поп», говорят с ирония в църковните среди. Единствената му лична заангажираност в Синода не е изготвянето на Дневен ред, а на меню за хранене. Известен е с чревоугодничеството си, което Църквата признава за грях.

Герасим освен актьорско майсторство е изкарал и курсове за барман, а преди да стане духовник е работил като майстор на коктейли в Грнд хотел „София“. Духовното му образование е единствено следдипломна квалификация по църковна дипломация в така наречената Аспирантура на Московската патриаршия. Оказва се, че по руските стандарти това не е звание, а име на учебно заведение към външния отдел на Патриаршията. Според НАТО и  ЕС Руската православна църква е обявена като поделение на ГРУ и ФСБ, тоест Герасим може да бъде разглеждан буквално като техен кадър.

Руското посолство в София обаче е изразило  неофициална позиция, че Герасим за тях е административно подготвен като секретар на Синода, а и през последните години той успешно обслужваше интересите на РПЦ.

Другият сериозен претендент е Исаак. Той е изцяло продукт на изгонения през миналата есен от ДАНС за шпионаж в полза на Русия от България Вассиан Змеев. Твърди  се, че с помощта и намесата на Змеев и на тогавашния руски консул в София Исак е докаран през 2019 г. от Видинска митрополия за архиерейски наместник в Кюстендил, Софийска епархия. Той е редовен посетител на Руското посолство в София. Участник в събития на т.нар. Руски културно-информационен център в столицата и ръкоположен за епископ под натиска на Библиотекарския институт и със симонията на неговия старец биигумена Сионий. 

Исак е бил стипендиант на Иларион Алфеев в Москва. Това е бившият заместник на патриарх Кирил, който години наред командваше българската Църква. Той е и много близък с изповедника на Путин - сегашният кримски митрополит Тихон Шефконов. 

Духовник с проруски профил има най-големи шансове да стане владика на Сливен

От 92 свещеника в епархията, 22 от тях са изявени русофили и пропагандисти на путинската политика и участваха активно в протестни акции за избора на Йеротей. Проблемът е, че тези 22 духовника са избиратели на бъдещ владика. Освен това интересите в епархията се диктуват от огромните имоти на Църквата там. Важна част  от тях се контролират от лица, свързани с бившата ДС. Няма явни договори за наем, а се работи с устни договорки, като митрополията е получавала кеш дарения. Най-апетитни са огромни църковните имоти по морето, включително и на самото крайбрежие. Според източници от митрополията една част от собствеността на Росенец, където е морският сарай на Доган, е парцел собственост на Сливенска епархия, а това съвсем не е случайно.

Бъдещият заместник на покойния Йоаникий ще бъде важен глас за предстоящия избор на нов български патриарх, а това превръща битката за Сливен в изключително важна.

Очаквайте – Защо Кремъл се бори за влияние в БПЦ.