Сигнали до 112 за студен таратор и хлебарки вкъщи струват 16 млн. лв. на държавата

Д-р Дариткова призова да се търсят джипитата, които също ходят по адреси и са длъжни да се погрижат за спешни случаи

Страната ни губи милиони от телефон 112. 250 лева струва само повикване с фалшив сигнал до бърза помощ, съобщиха диспечери пред БТВ. 70% от подадените повиквания не са реални. За ден се губят средно 57 000 лева от подобни сигнали. "Освен за грип и за високо кръвно, ни се обаждат, че някой е ял студен таратор и го боли гърлото. Имали сме и случаи да пратим някого да помогне за хлебарки в дома", коментираха куриозните случаи на злоупотреби със спешния телефон служители.

Заради фалшиви сигнали и такива, които са загуба на време данъкоплатците дават 16 млн. лева годишно. "Викат линейки, за да им купуваме лекарства от аптеката, която е на 200 метра от дома им, а не са неподвижни хора. В същото време в другия край на града някой човек чака с инсулт или инфаркт и има опасност за живота му", споделиха лекари от спешна помощ.

Според тях проблемът е, че у нас няма достатъчно сурови глоби за злоупотреби със спешния телефон. В България има санкции от 200 до 3000 лв. Те дават за пример САЩ, където за подобен случай държавата наказва с 10 000 долара. Председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова коментира, че са нужни промени. "Става дума за превенция. От спешна помощ не знаят кога имат фалшив сигнал. Това е сериозен ангажимент. Важно е хората да знаят, че когато имат здравословен проблем, могат да се обадят на личния си лекар. Той има задължение да се отзове на адрес. Това се заплаща от здравната каса", каза още Дариткова.