Почетоха Айруш Хаджи – политически затворник при „възродителния процес“ и участник в отварянето на досиетата на ДС

Шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов и Али Качан от Съюза на репресираните – гр. Казанлък, снимка: Христо Христов

Шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов и Али Качан от Съюза на репресираните – гр. Казанлък, снимка: Христо Христов

Христо Христов, desebg.com

Възпоменателна плоча в памет на Айруш Хаджи, политически затворник при „възродителния процес“ в Западните Родопи през 1973 г. и бивш зам.-председател на Комисията по досиета бе открита днес в родното му село Корница, община Гоце Делчев.

Инициативата е на Комисията по досиетата и на Съюза на репресираните от комунистическия режим – гр. Казанлък, като изработването на паметната плоча е направено с лични средства на членовете на Комисията по досиетата.

Айруш Хаджи бе покосен от covid-19 на 30 април 2021 г. Към онзи момент той бе зам.-председател на Комисията по досиетата, пост на който бе избран от Народното събрание през 2012 г.

Паметната плоча бе открита пред дома на Хаджи в родното му село Корница от председателя на Комисията по досиета Евтим Костадинов и Али Качан от Съюза на репресираните от комунистическия режим – гр. Казанлък.

На възпоменателното събитие присъства семейството на Айруш Хаджи, председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, секретарят ѝ Марияна Даракчиева, членовете ѝ Екатерина Бончева и Борис Михайлов, служители от администрацията ѝ, кметовете на село Корница и на гр. Гоце Делчев Рамадан Бялк и Владимир Москов, както и жители на Корница и гости от София и Казанлък.

„Трудно се говори в такъв момент, но днес сме се събрали да отдадем почит на нашия колега, приятел, съпруг, баща и сподвижник в борбата за справедливост и довеждане на истината докрай“, заяви развълнуван председателят на Комисията по досиета Евтим Костадинов.

„Заедно работихме и заедно отстоявахме тази позиция, за която съдбата ни отреди и събра, а именно да отваряме архивите на Държавна сигурност“, добави той.

Костадинов подчерта отличната работа на Хаджи с администрацията на Комисията като неин зам.-председател.

„За мен Айруш остава един истински човек. Тих, скромен и отстояващ с личен пример позиции“, сподели още той благодари на всички, които бяха дошли на събитието, за да почетат човека и бореца за права Айруш Хаджи.

Али Качан от съюза на репресираните на комунистическия режим – гр. Казанлък заяви, че най-важното е да има мир и свобода между всички етноси. Той сподели, че е трогнат от голямото уважение към паметта на Айруш Хаджи.

Събралото се пред дома на бившия политически затворник и зам.-председател на Комисията по досиетата множество почете паметта му с едноминутно мълчание, а имам произнесе молитва според мюсюлманската традиция.

Венец бе поднесен от името на Комисията по досиетата, а цветя положиха кметът на гр. Гоце Делчев Владимир Москов и Йордан Маринов от Съюза на репресираните от комунистическия режим – гр. Казанлък.

На откриването на паметната плоча присъства и съпроцесникът на Айруш Хаджи от 1973 г. Байрам Гета също от село Корница. Пред desebg.com той заяви, че след политическият процес, на който са били осъдени, двамата са били разделени – той в Софийския затвор, а Хаджи – в Старозагорския затвор.

„След години като се видяхме отново в Корница се прегърнахме и си разказахме мъките, преживени в затвора“, посочи Байрам Гета.

„Благодарим на Комисията по досиетата и на Съюза на репресираните от Казанлък за тяхната инициатива, с която почитаме паметта на нашия роднина, приятел и съселянин“, заяви пред desebg.com кметът на село Корница Рамадан Бялк.

По думите му тази плоча ще напомня на младите хора какъв човек е бил Айруш Хаджи и как хора като него са се борили за основните човешки права.

Рамадан Бляк бе категоричен, че хората в Корница помнят издевателствата на комунистическия режим и всяка година почитат жертвите пред паметника в центъра на селото. Паметната плоча на Айруш Хаджи ще бъде още едно свидетелство, че не са забравени хората, които са се борили срещу неправдите при тоталитарния режим.

„Това, което днес се случи в Корница е знаково и е голямо морално признание за един значим патриот, демократ и борец за правда и свобода, и наш знатен съгражданин“, посочи пред desebg.com кметът на гр. Гоце Делчев Владимир Москов.

По думите му Айруш Хаджи си е отишъл рано от този свят. Кметът Москов описа Хаджи като човек с голям авторитет в Гоцеделчевско.

„Важното е, че още имаме памет и не забравят такива наши патриоти, които вече не са сред нас“, заключи Владимир Москов.

Пътят на Айруш Хаджи

Айруш Хаджи е една от жертвите на „възродителния процес“, изфабрикуван от тоталитарния комунистически режим срещу помаците в Западните Родопи и по-специално в Гоцеделчевско през първата половина на 70-те години на ХХ век.

През март 1973 г. военни части, конна милиция, подкрепени от доброволни отряди със сопи, нахлуват в родното му село Корница и с брутална сила смачкват мирния протест на местното население срещу насилствената смяна на имената.

Две седмици преди това селяните са изпратили отворено писмо до генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков, че им се посяга на изконните човешки права.

Политически затворник

Айруш Хаджи е един от задържаните мъже от Корница при акцията на режима на БКП, които впоследствие са осъдени на различни години затвор. Той е политически затворник в периода 1973-1978 г. като изтърпява присъдата си в Софийския и Старозагорския затвор.

След затвора работи като технолог в АПК „Неврокоп” – Гоце Делчев (1978 – 1980) и шлосер, технолог в УКВ – Гоце Делчев (1980 – 1990).

След краха на тоталитарната система

Крахът на комунистическата тоталитарна система в България му дават възможност да завърши висше образование в Югозападния университет „Неофит Рилски”, гр. Благоевград, специалност „Публична и стопанска администрация”, с образователно-квалификационна степен „Магистър”.

Насочва се към политиката. Става окръжен председател на ДПС – Благоевград (1990-1993), а в периода 1993-2001 г. е зам.-председател на ДПС. Избран е за депутат от същата партия в 38-то Народно събрание (1997-2001).

След това е главен експерт в дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет (2001-2003) и съветник на министъра на държавната администрация (2003-2005). В периода 2005-2009 г. е член на централното оперативно бюро на ДПС.