Пламен Тончев: Димитрови са поддържали контакт с Живко Коцев, имат влияние в МВР и Митниците

Пламен Тончев

Пламен Тончев

“В хода на работата е установено, че Марин и Стефан Димитрови разполагат със значително влияние с МВР. С Живко Коцев и други служители те поддържат контакт”. Това заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Тончев обясни, че са създали контакти и с хора от Агенция "Митници". По думите му основната роля на Димитрови в контрабандния канал е да осъществяват контакт с хора на висши публични длъжности, с цел осигуряване на протекция. Той обясни, че е постъпвала информация за замесени митнически служители в тази схема.

Тончев заяви, че до месец април 2023 г. Петя Банкова е била служител на ДАНС и не е имала официален достъп до информация, касаеща дейността на Агенция “Митници”. Сигнали за противозаконна дейност към Банкова не е имало, не не може да каже по какъв начин е назначена за шеф на Митниците и с чии протекции се е ползвала, посочи шефът на ДАНС.

Тончев обясни още, че е знаел за контактите на Банкова с Димитрови, но като заместник-директор на Митниците не е имала правомощия да осъществява действия в тяхна полза.

“Вече след това, като директор е подпомагала Стефан и Марин Димитрови. Не мога да кажа, че министърът на финансите е знаел за нейните действия”, заяви Пламен Тончев. /БГНЕС