Питка от камък и гоблени с печата на войната – украинска художничка представя изложбата „Тревога“

„Паляниця“ е празничен хляб, с който украниците са посрещали своите гости

Парчета от каменна пита и традиционни украински гоблени, чиито картини са белязани от войната – това ще видят посетителите на изложбата „Тревога“ на украинската художничка Жанна Кадирова.
Домакин на експозицията ще бъде Чешкият център в столицата. 

Камъкът, от който е направена питката, е изваден от водите на река Рика в Задкарпатската област на Украйна. Той наподобява формата на традиционна украинска „паляниця“ – празничен хляб, с който украниците са посрещали своите гости.  

В началото на руската агресия „паляниця“ (хляб, питка) се превръща в своеобразна парола – тест за разпознаване на руски агресори, представящи се за украинци. Тъй като за руснаците произнасянето на тази дума е невъзможно без акцент, чрез нея са разкрити много шпионски и диверсионни групи.  

Експозицията включва картини-гоблени, дарени от жители на с. Березово в Задкарпатската област – те са преосмислени и поставени в контекста на войната.

На един от тях допълнително е избродиран надпис  „Повітряна тривога!“ (Въздушна тревога), върху друг –  „Увага... Повітряна тривога!“ (Внимание... Въздушна тревога).

Изложбата „Тревога“ се открива във вторник. Тя е част от програма за подкрепа на Украйна срещу руската агресия.  С този проект Украйна е представена на Венецианското биенале за съвременно изкуство през 2022 г.

Събитието се организира от посолството на Украйна у нас, посолството на Чешката република и Чешкия център в столицата.