Петър Карабоев: Ресурсът на руските служби е в репресивната част, а не в превантивната

Няколко от заловените терористи са жестоко бити и измъчвани,

Петър Карабоев

Петър Карабоев

Проблемът с информацията, идваща от Русия, е, че режимът на Путин заличи всякакви външни корективи за това какво прави властта и какво правят службите - няма свободна преса, протести не се допускат и няма публичен дебат на експерти, които да оценяват тезите, които се лансират в публичното пространство. 

Това каза пред БНР заместник главният редактор на "Дневник" Петър Карабоев.

"Президентът Владимир Путин говори без доказателства за украинската следа. Видяхме, че няколко от заловените терористи са жестоко бити и измъчвани, вероятно още при самото задържане. Това поставя огромна въпросителна върху всичко, което те са казали."

По думите на журналиста ресурсът на професионалистите в руските служби за борба с тероризма е в репресивната част, а не в превантивната.

"Идеологическата задача, която им се спуска от Кремъл - да се напада Западът, да бъде вмъкнат Киев в цялата история, им пречи да си вършат работната. Голяма част от ресурса им, особено след 2022 г., беше хвърлен в това да се борят с всякакви противници на режима, които пишели в интернет срещу войната или подкрепяли Навални, вместо да се занимават с реални заплахи. Тези хора се опитват да вършат нещо, но в крайна сметка се оказва, че май акцентът при тях е повече върху репресивната част, отколкото върху превантивната. Те са много бързи в това да разкрият кой е извършил и кой е помогнал на извършителите, но защо не го предотвратиха? Това е ключовият въпрос в цялата ситуация." - посочи той.

Карабоев подчерта, че от много години е повишена степента на сигурност на големи обществени обекти в Москва, а Подмосковието е част от нея:

"Това е охрана, която не е подготвена за въоръжено нападение. Това е доста скъпо и доста рисковано да напълниш с оръжие десетки и стотици охранители. Освен това е и политически много деликатно, защото, ако напълниш столицата с въоръжени охранители, изведнъж хората ще започнат да питат къде е сигурността на Русия, нали Путин беше големият защитник на сигурността на Русия."

Той подчерта, че 1/3 от жертвите на атентата в "Крокус сити хол" са били застреляни от терористите, останалите са загинали от пожара, т.е. евакуационният план на сградата не е сработил.