Зареждаме ЕС с мъжки проститутки и малолетни джебчии

Все повече мъже у нас стават жертви на трафик с цел принудителен труд и сексуална експлоатация.

 

Това показват последните резултати, изнесени от фондация „Анимус”, позовавайки се на данни на Националната комисия за борба с трафика на хора. В Европа най-много са жертвите в скандинавските страни като Швеция и Норвегия. Традиционните дестинации за трафик на мъже пък са Испания, Италия и Гърция. В повечето случаи представителите на силния пол доброволно пристигат в съответната страна, където им задържат паспортите и ги третират като роби.

Те са принуждавани да работят тежък, основно земеделски труд. Робите живеят в изключително тежки и мизерни условия, като не получават никакво възнаграждение. От фондацията заявиха, че няколко от мъжете са жертва на вътрешен трафик в страната. Обикновено става вупрос за роми, които са лесна плячка за похитителите. Основната част от тях са между 18 и 40 години. Честа жертва на принудителния труд са и ромските деца, които стават просячета и джебчии.

През 2012 г. досега от страната са "изнесени" 49 души. 31 от тях са мъже, две непълнолетни деца и 16 жени. За сравнение броят на похитените през 2011 г. е бил 34 души. От фондацията обаче уточняват, че става въпрос само за хора, които са отвлечени, за да работят. За сексуална експлоатация са били преведени 393 души, 63 от кои то мъже. Сред тях е имало и 13 непълнолетни момчета и момичета, които са карани да проституират. И тук по-голямата част от тях са роми. Цифрите обаче не са окончателни, а информацията никога не може да бъде на 100%, тъй като има и такива, които успяват да избягат, след което заради незнанието си и неграмотността си не подават жалба срещу робовладелците си в посолствата ни.

Още миналата година Групата от експерти за борба с трафика на хора (ГРЕТА) предупреди страната ни, няма механизъм за превенция на трафика на мъже. Страната ни за пореден път е на едно от първите места в поредния черен списък на ЕС. Слабият обществен интерес към темата, която не се експлоатира в медийното пространство от управляващи и опозиция, работи за министерството на Цветан Цветанов, което очевидно не може да се справи с добре споените канали за трафик на хора. Външно министерство пък от години се е отдало на блажена летаргия и само набюдава процесите у нас и по света и пише съболезнователни телеграми.