Заместници на Фандъкова точат 2,7 млн. лв. от софиянци

Прокуратурата отказва да се самосезира, ГЕРБ бранят близкия до Борисов бизнесмен Столарски Нина Попова

Шефовете на столичното кметство от партия ГЕРБ  лъснаха в нова корупционна далавера. Тя разкрива механизмите им на работа с точене на общината и наливане на милиони в касички на близки до премиера Борисов бизнесмени, категорични са общински съветници от опозицията.

За пореден път в окото на бурята попадна предприемачът Миролюб Столарски и неговата фирма „Карат С”. От години той държи бизнеса с почти половината общински транспорт на София. Именно заради него си отиде преди няколко години предишният зам. кмет Велизар Стоилов. Заедно с други общинари той бе записан как разпределят бизнес баницата с обслужването на линии в градския транспорт. На Стоилов тогава е било възложено да защитава интересите на Столарски, но хора от БСП направиха публични порочните договорки. 

Сега кметският екип на ГЕРБ се опита да преведе като подарък по сметките на Столарски 2 700 000 лева отгоре върху други задължения. Когато далаверата се размириса миналия четвъртък, кметът Йорднака Фандъкова самоотвержено обяви пред медии в петък: „Лично премиерът Бойко Борисов се обади и поиска информация по случая с "Карат С". Информирала съм го за всичко, което сме направили, а именно, че грешката беше установена след проверка по моя заповед”, хвали се кметицата.

Това е нагла лъжа и манипулация на обществото, реагира пред репортер на Faktor.bg общинският съветник от ДСБ и член на националното ръководство на партията ген. Атанас Атанасов. Фандъкова иска да се прави на герой и заблуждава софиянци. Тя негласно беше благословила тази далавера, но когато реагирахме, се усети, че нещата стават дебели и е спряла платежното и изплащането на милионите. Явно заблуждава и премиера Борисов, но това са си техни отношения, реагира Атанасов. 

Той е категоричен, че винаги когато трябва да се плащат някакви дебели пари на някого от кметството, Фандъкова се крие и пуска заместниците си да внасят доклади на сесии. Така се случва и с този  скандал. Докладът е предложен от заместниците й Любомир Христов по транспорта и Дончо Барбалов по финансите, а самият кмет отсъства на предишната сесия, обяснява човекът на ДСБ.

Семето на далаверата със Столарски е посято още през 2008 г. когато кмет е настоящият премиер Борисов. Тогава фирмата на бизнесмена подписва договор за концесия за обслужването на 16 автобусни линии в столицата. На базата на този договор пък „Карат С”  закупува автобуси на лизинг, като именно договорът с общината е гаранция, че ще има доходи и ще си плаща вноските. В договора обаче има заложена клауза, че ако намалее работата и приходите на Столарски с 5% той има право да поиска преразглеждане, анексиране или прекратяване на концесията. Още тогава е било ясно, че се строи метрото и то ще бъде пуснато в определи линии, дублиращи се с тези на Столарнски, тоест, прогнозируемо е било, че работата му ще се свие в един момент, обясняват общински съветници от БСП. Те са категорични, че още тогава бизнесът на общината със Столарски е бил крайно неизгоден за софиянци и кметството. На практика се получава следната нелогична ситуация - софийската общинска фирма за градски транспорт вози за 2,50 лв. на км., а със Столарски подписват на 3,20 лв. на км. Така реално душат и убиват общинското предприятие, а наливат без никакви ясни мотиви  и без конкуренция милиони на друга фирма.  Днес  обаче няма отговор защо на бизнесмена са дадени тези префернции.

Преди няколко месеца Столарски, позовавайки се на клаузите в договора, иска прекратяване на концесията, защото наистина, заради пускането на метрото, работата му е намаляла с повече от 5 %. Общината се съгласява,  като междувременно се оказва, че за последните 6 месеца са се натрупали неплатени към „Карат С” фактури, на стойност 10 млн. лв. От кметството решават да изчистят дълга, но щедро добавят към него и над 3 млн. лихва за просроченото време. Така оформено предложението е внесено на предишната сесия на общинския съвет, от двамата заместници на Фандъкова. При разглеждането му Милка Христова, общински съветник от БСП и юрист реагира спонтанно на огромната сума за лихвата. Христова пита какъв е  процентът на тази лихва, за колко време е начислена, как е договорена? Бързи пресмятания показват, че лихвата е много по-голяма от процента, който се плаща в заложните къщи дори за супер бързи кредити. Георги Кадиев твърди също, че лихвата е абсурдна и може реално да бъде най-много половин милион.  Общинските съветници от ГЕРБ обаче се изправят като стена, а зам. кметът Дончо Барбаров почва нагло да обяснява, че всичко било изчислено точно и коректно, имало направена даже и експертиза.

От ДСБ и БСП настояват категорично за нова проверка и преизчисляване на размера на лихвата. Хората на Бойко Борисов обаче се запъват и гласуват на предишната сесия  да се изплати на „Карат С” цялата сума, главница плюс лихва, в размер на 13 300 000 лв.

Явно след това някой ги е изплашил, усетили са в каква престъпна схема се набутват. Фандъкова се уплашила и отказала да пусне платежното с надутите суми.   Правят преизчисления и се оказва, че вместо гласуваните 3 300 000 лв. лихви просто трябва да платят само 600 хил. лв. за просрочката. Така излиза, че 2 700 000 лв.  са искали да откраднат, и да  ги подарят на Столарски. Веднага заподозряхме, че става дума за корупционна схема – даваме ти тука едни пари в повече, връщаш после част от тях, анализира ситуацията ген. Атанас Атанасов. 

За да се измъкнат от корупционната тиня, на последната сесия миналия четвъртък, от екипа на Фандъкова искат сами преразглеждане на решението от миналата сесия, обяснявайки, че станала грешка. Счетоводители от центъра за градска мобилност объркали сметките и надули лихвите, оправдават се герберите и обясняват, че нямат никакви връзки със Столарски, нито им бил член, нито спонсор. Самият бизнесмен пък твърди, че му дължат лихви на стойност над 6 млн. лв.

Лъжат нагло и безочливо, репликира ги Атанас Атанасов от ДСБ. Столарски е съветник на един от депутатите на ГЕРБ в транспортната комисия на парламента. Ясно е, че партиите предлагат съветниците си на депутатите. Освен това този бизнесмен е в близки отношения с премиера Борисов и министър Цветанов, още от времето когато двамата са в софийска община. Прословутият му хотел „Двореца” във Велинград е средище, в което висшата номенклатура на ГЕРБ постоянно ходят да се пличкат в басейните и се развличат, подчертава Атанасов. Колегите му от БСП пък твърдят, че чести гости на Столарски в тузарския комплекс са Цветанов и семейството му, шефът на СГС Владимира Янева, съдия Крънчева и много други хора с власт. 

Генерал Атанасов разкрива, че на последната общинска сесия, около скандала с „Карат С” кметът Фандъкова за пореден път се опитала да излъже, за да се измъкне от кашата.

Директно поставих въпроса пред целия общински съвет, че по принцип в Закона за местното самоуправление и местната администрация едно от основните правомощия на кмета е да се грижи за изпълнението на бюджета, тоест за събирането на приходите и плащанията. Фандъкова обаче все я няма, когато става дума за плащания. 

Поисках тя да дойде пред общинските съветници и да даде обяснения за милионите с надути лихви, защото тя отговаря за бюджета. Но Фандъкова се скри зад обяснението, че трябвало да се среща с еврокомисарката по култура в Пловдив. Същата вечер обаче пускам телевизия и гледам репортаж с Фандъкова, в някакво столично училище, по времето, в което трябваше да дойде на сесията и да отговаря. Просто лъже като циганка и се крие. Истината е, че тя не е участвала в тази транспортна далавера и ги е оставила сами да се оправят. Но аз ги предупредих, че каквото и да излезе, кметицата по закон ще носи отговорност. И на сесията, и сега продължавам категорично да питам, употребявайки терминологията на Бойко Борисов : Кой ще обере пешкира за далаверата? Това си е чист опит за кражба на 2 700 000 лева. Поисках още на сесията Фандъкова и екипът й да посочат кой трябва да понесе отговорност и ги предупредих, че в противен случай отговорността пада върху тях и те прикриват тази далавера, щом се отказват да търсят отговорност. Искаме оставки, въпреки, че и двамата заместници трябва да си ходят, защото са подписали и приели тази корупционна схема, настоява Атанас Атанасов.

Общинските съветници от БСП, начело с Георги Кадиев са решили да сезират прокуратурата, защото са убедени, че държавното обвинение само няма да тръгне да разнищва далаверите на хора на премиера Борисов. 

Играта на кметството с тези лихви категорично е престъпление по чл. 203 от НК, във връзка с чл. 20, ал. 2 – опит за присвояване на пари в особено голям размер. Това е тежко престъпление, със съучастие, организиран бандитизъм, наказва се с лишаване от свобода  от 15 до 20 г. Естествено тук не се е стигнало до пълната реализация, но има опит, започнали са, вкарали са го като решение, гласували са го и ако не бяха съветниците от ДСБ, от парите на софиянци щяха да изтекат няколко милиона към хора от ГЕРБ, атакува Атанасов.

От ДСБ имат съмнение, че това не е изолиран случай, но е много фрапиращ. Обясняват, че ГЕРБ въртят корупционните си схеми през обществените поръчки. Правят се така условията, че винаги определена фирма да спечели. Имат   си няколко, така наречените „Котарашки” фирми и ги въртят, и през това гнездо всичко се разпределя.

Общинският съветник Атанас Атанасов предполага, че Фандъкова ще се опита да замотае случая и няма да освободи никой от замесените, защото са хора на Бойко и тя няма думата.

Открит остава и въпросът дали дължимите на Столарски 10 млн. лв. отговарят на реално свършена работа. Експерти подозират, че и там са надути сметките, и там е отчетена доста фиктивна работа.

Скандалът с надутите  лихви за милиони, подарък на приближен на ГЕРБ ще остане един от емблематичните корупционни случаи в Столична община. Той обаче със сигурност ще подреже с още няколко процента рейтинга на партията на Бойко Борисов, предричат социолози.