Външно заигра на руска рулетка в Малайзия

Външно министерство за пореден път се намесва със закъснение по случай, в който са замесени българи в чужбина.

Двете момчета, които бяха хванати с дрога в Малайзия, ще бъдат обесени, ако тамошният съд не промени решението си на следваща инстанция. Безпомощно Николай Младенов разчитал, че двамата българи ще бъдат помилвани, както двама наши сънародници. Диньо Бакалов, баща на осъдения в Малайзия Георги, заяви, че ще намери Георги Георгиев, който е в основата на историята с трафика на дрога, и „ще има дум-дум". „Ако стане нещо със сина ми... Залагам се, ще има дум-дум, аз ще го намеря. Има едно момче от Нова Загора, което се казва Деян Станимиров, той ги свързва двамата с Георги Георгиев. И Деян.. вижте само какъв му е прякорът - Таласъма", заяви пред БНТ разтревоженият родител. Той все още не се е срещал с другия задържан, но пуснат поради липса на доказателства българин - Георги Георгиев. „Как да се видим, той е покрит. Тоя смотаняк как успя да го увлече?", каза още Диньо.

„Чух се със сина ми малко преди да бъде признесена присъдата. Разказа, че делото е 50 на 50 . Георги никога не бил притеснен, винаги е бил оптимист", обясни той. Въпреки отправена поканата за среща във Външно министерство днес Бакалов-старши, не дойде в София. Той твърди, че е настроен оптимистично и вярва, че няма да бъде изпълнена смъртната присъда.

Както е известно, съдът в Джохор Бару, Малайзия, призна за виновни българите Иван Костов и Георги Бакалов за трафик на амфетамини и ги осъди на смърт чрез обесване. Заедно с тях беше арестуван и трети българин - Георги Георгиев, който поради липса на доказателства беше освободен и върнат в България. Днес специален пратеник на Външно министерство отлетя спешно за Малайзия заради осъдените на смърт българи. В неделя пък ще стартира и сайт с важна информация за пътуващите по света българи.

Николай Младенов - министър на външните работи: „Ще обявим нова интернет страница на министерството, с услуга, в която всеки който желае може да се регистрира и да получава информация за страните, в които пътува, за да избегнем ситуации, в които наши съграждани извършват престъпления от незнание. Второто - ще представим в най-скоро време концепцията за нов закон, който ясно формулира какви ангажименти има държавата към нейните граждани зад граница". Младенов обясни, че страната ни не може да наема адвокати, а само да оказва подкрепа на базата на международни документи. Пратениците ни в Малайзия ще проследят дали ще има обжалване на смъртната присъда. Имало случаи, в които то не било допускано.

По данни на Външното министерство, други двама наши сънародници с двойно гражданство - българско и турско, също са били осъдени в Малайзия, но с по-леко наказание - 8 години затвор. Това обаче не е първият случай, който външно министерство проспива. През 1999 г. започна либийската афера с медицинските сестри, които бяха осъдени на смърт. След като външните ни министри Надежда Михайлова, Соломон Паси и Ивайло Калфин не можаха да се справят със скандалния процес, се наложи френският президент Никола Саркози да се намеси и да "изтъргува" медиците ни.

През 2004 г. пък бяха отрязани главите на шофьорите Ивайло Кепов и на Георги Лазов в Ирак. Тогавашният външен министър Соломон Паси също се оказа безпомощен и не можа да спаси живота на двете момчета. Те бяха посечени от талибаните, които поеха отговорността за атентата.

5 години по-късно иранският съд призна за виновен и осъди на доживотен затвор българския шофьор на камион Живко Русев, който по-рано през 2009 г. бе обвинен в трафик на наркотици. Говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов заяви в изказване, че присъдата е потвърдена и остава да се запознаем с мотивите. до днешен обаче от външно не разбраха какво се е случило в Иран и чия е поръчката, която е трябвало да изпълни шофьорът на камиона.

Русев бе арестуван през септември 2008 г. при акция на иранските служби за борба с наркотиците. Тогава в камиона, управляван от него, бяха откри близо 130 кг хероин, укрити в тайник. На първото съдебно заседание по делото през юни срещу българина и десетима иранци бяха повдигнати обвинения в наркотрафик. Според закона в Иран притежанието на дрога се наказва със смърт. В момента Русев се намира в следствения арест в град Табриз. 55-годишният Русев твърди, че е невинен и не е знаел, че превозва дрога.

Най-пресният случай за безпомощното външно министерство е аферата "Боевски". Гълъбин беше хванат от бразилските власти с близо 10 кг кокаин. Въпреки многобройните апели на съпругата му в делото да се намеси дипломацията, външно не уважи молбите й. Столичен ежедневник написа, че жената на щангиста и трите й деца са твърдо решени да емигрират в Бразилия, за да са близо до Боевски.