Шок! България остана без дърва, Гърция ни изгори 100 000 тона през лятото

Българинът е застрашен да остане без дърва за огрев през зимата.

Проверка на Faktor.bg установи, че в цялата страна складовете са празни и всичко става със записване по модела на купонната система от тъмните времена на соца. За да си купи клиентът 2 кубика дърва, трябва да се запише и да чака от 5 до 10 дена, но и след този период собствениците на складовете не дават гаранция, че ще бъде обслужен. Частни лесовъди обясниха, че проблемите, които се задават през зимата идват от масовия износ на дървесина за Гърция. Българските фирми предпочитат да продават стоката си в южната ни съседка, защото там се изкупува на по-високи цени. Докато у нас един плътен кубик се продава за 130 лв. там струва от 90 до 110 евро.

След тоталния фалит на южната ни съседка и инжекциите с милиарди, които й удари ЕС, елините вече не могат да си позволят да се отопляват с инсталации на течни горива. Тази зима те ще ги заменят с дърва, които обаче бедната на гори страна няма. Неподготвени еколози настояха Мирослав Найденов да спре износа на дърва към южната ни съседка. Това на практика обаче е невъзможно. И България, и Гърция са члено на Европейския съюз и на практика границите ни са отворени за трансфер на всякакви стоки. Ако бъде забранен износът от земеделския министър, това означава, че страната ни ще наруши директивите на ЕС.

Според частните лесовъди основният проблем е в закона за горите. Той бе променен след протестите на еколози. Процедурата по сечта на частните гори е изключително мудна, заради което складовете за дърва не могат да смогнат на клиентското търсене. Друг основен проблем са директорите на стопанствата, които подписват с мъка разрешителното за сеч. От години е известно, че те умишлено бавят процеса, за да рекетират частниците и да продадат материала на "правилната" фирма, в която самите те участват или печелят хонорари. Именно това са едни от основните грешки, които Мирослав Найденов допусна, а не че не е забранил по тоталитарен начин износа на дървесина.

Министърът послуша зелената мафия, за която е известно, за да обслужва нечии интереси срещу пари, както и че няма достатъчен контрол над директорите в сектора. Един любимците на премиера Бойко Борисов само преди няколко дни обеща, че няма да има дефицит на дърва за огрев през зимата. Сметките му обаче се оказаха криви. Найденов пресметна, че за отоплителния сезон са осигурени 500 000 кубика дърва. Само за два месеца обаче от страната ни са се стопили 100 000 кубика, които отидоха в Гърция. Очаква се до края на годината още 150-200 хил. кубика дървесина да поеме към южната ни съседка.