Пияни прототипи на д-р Менгеле убиват по двама души на ден у нас

25% от смъртните случаи в световен мащаб се дължат на нечетлив лекарски почерк. Проблемът с ''краснописа'' на медиците придобива все по-плашещи размери, които сериозно застрашават здравеопазването дори и в развитите страни. Изследването е направено от швейцарски специалисти, цитирани от информационна агенция Ройтерс.

Краснописът у нас обаче не е основният проблем, а алкохолът. Според статистиката у нас алкохолизираните доктори допускат средно по два смъртни случая на ден заради небрежност. Случаите обаче се покриват от самите болници и се пишат измислени диагнози в някои от случаите, за да не бъдат дадени на съд роднините на покойниците. Последният случай буквално втрещи страната заради бързата намеса на близките на жертвата.

Жена на 35 години от Перник е починала в болница "Св. Иван Рилски" в Дупница. При направена проверка с дрегер на лекаря във вътрешно отделение, където била настанена жената, е установено, че той е употребил алкохол. Това съобщиха от полицията в Кюстендил.

Инцидентът е станал вчера, уточниха от полицията. Оттам добавиха, че тестът на лекуващия лекар с дрегер бил направен от служители на РПУ - Дупница, след като близки на жената се усъмнили, че той е употребил алкохол. Резултатите от дрегера отчели 2.47 промила алкохол в кръвта на доктора, казаха още от полицията.

На доктора е взета и кръвна проба. По случая е образувано досъдебно производство. То е за причиняване на смърт от неизвестен извършител заради това, че не са положени достатъчно грижи за пациента, допълниха от полицията в Кюстендил. По-късно от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил също съобщиха, че започват проверка по случая. От понеделник комисии от здравни инспектори ще проверяват цялата медицинска документация и ще вземат писмени обяснения от всички медицински лица, които са имали отношение към случая с починалата жена. 

През последните години ставаме все по-често на подобни случаи, които остават неразкрити от прокуратурата и МВР. Най-пресният случай бе мъртвото бебе в Горна Оряховица. В местната болница бяха сложени подслушвателни устройства, а вътрешният министър Цветан Цветанов прочете стенограма от разговора на лекарите, които са се шегували, че трябвало да удавят детето в кофа. През юли те бяха оправдани от Темида. Според вицепремиера обаче те са били или пияни, или са работили перманентно по варварски начин.

Четвъртият здравен министър на ГЕРБ Десислава Атанасова пък все още не може да чуе "шестия тон" на своя ресор. Докато се бори със здравната каса и монополите, все по-рядко говори за хората. От опозицията са категорични, че тя трябва да си мълчи колкото се може по-често, тъй като ръсела само бисери. Последната й изцепка бе констатацията, че България е една от малкото страни, в които пациентите не плащали за спешна помощ. Тя обаче не отчита факта, че като процент от доходите си даваме най-много за здравеопазване, а получаваме некачествена услуга. Броят на линейките пък е скандално малък. Страната ни е рекордьор по този показател и дори понякога бързата помощ идва след един до два часа след подадения сигнал на тел. 112.