Частните морги "запечатват" масово апартаменти

Частните траурни агенции масово гонят купувачи на апартаменти.

Собствениците на жилищата се оплакват, че нямат мющерии заради погребалните бюра в блока си. Клиентите харесвали апартамента им, но се отказвали, когато виждали, че пред някой от гаражите е паркирана катафалка. Жена от Варна се оплака пред БТВ, че от години се опитва да продаде имота си, но не можела да сключи сделка заради труповете в траурната агенция, която се намира под жилището й.

"Не е приятно. Не мисля, че е нормално на пъпа на морската ни столица да се изкарват трупове", заяви възмутената варненка. Във форумите пък има стотици подобни оплаквания по темата. Живущите до труповете искат да бъде променен законът и да преместят частните морги в самостоятелни сгради.

Траурните агенции бяха регламентирани през 2002 г. Тогава беше позволено на частниците легално да се настаняват в жилищни блокове. Въпреки многобройните сигнали срещу тях, законът така и не се промени и позволи държавните служители в болниците да шмекеруват. Проверка показа, че над шест милиона лева рушвети си разделят лекари и социални работници годишно, за да привлекат клиенти на погребални агенции в София. Тарифите за осигуряване на труп започват от 150 лева и стигат до 400 в зависимост от цената на погребението. Самите агенции са си разделили столицата на принципа на дрогата. Всеки служител в траурна фирма е окупирал определена болница и отговаря за починалите в нея. В някои от случаите, ако клиентът откаже да използва „правилната фирма”, препоръчана от джипито или патолога, е възможно лекарят уж случайно да сбърка датата при издаването на акт за смърт и близките да не могат да погребат починалия веднага.

Друга неприятна подробност е, че при отказ от фирмата трупът се предава на близките, без да му е вързана подходящо устата или да е почистен, което е изключителен шок за роднините. В София годишно умират около 18 000 души. Няма обаче погребение, което да не минава без посредничеството на лекар, социален работник или друг държавен служител.

Това прави между 5 и 6 милиона лева дадени под масата. В един от най-големите форуми "Калдата" споделя, че в Силистра има четири частни агенции около болницата в Силистра. Според него това не е случайно. "Лично аз съм присъствал на кавга (малко беше останало да се стигне до бой) между две агенции, за това, коя да вземе починалия човек. Представете си как са се чувствали близките на мъртвеца - двама мъже да се карат и да се псуват пред  ковчега", разказва потребителят, който се представя като Силистренец.

Под коментара му е писала жена с псевдоним Зодия Стрелец. Жената разказва потресаваща история как погребални агенти предлагат услугите си живи хора. "Когато майка ми почина, нямах проблеми - личният й лекар се оказа Човек, агенцията избрах сама.
По-късно разбрах някои неща, които неприятно ме изненадаха. В блока, в който живееше майка ми, имало една женица с погребално бюро. Това същество ходило да предлага услугите си на майка ми, като разбрала кой знае от кого диагнозата. Не само в Силистра има погребални агенции в близост с болници - навсякъде е така, даже преди време писаха за такава агенция,разположена в двора на болница", разказва жената.