Банкери и мутри с бели якички слагат новия патриарх

Заради над 5 млрд евро  разкол помита православието в България и отваря магистрала за исляма Тодор Желязков

След ерата на дядо Максим българската църква е изправена пред нов разкол. Под скръбната  маска за кончината на патриарха  мощно  стартира битка за овладяване на Светия синод. В основата на огромните апетити са имотите и активите на вероизповеданието, към които протягат вече алчни ръце двама банкери, обкръжени от мутри с бели якички, които от няколко години са решили, че притежават държавата и могат да качват и свалят правителства без волята на народа.

Пет обръча от интереси   ще се състезават за да изберат новия глава на православната църква – руското, гръцкото лоби, архонтите, политици и бивши структури на Държавна сигурност, които продължават да имат влияние сред висшия клир. 

Владика от стратегическа епархия заяви категорично, че борбата ще е за едни 5 млрд. евро.

Не е тайна, че всеки митрополит отдавна се вижда с бяла корона на главата, и през последните месеци събира лобисти и финанси за да пробута кандидатурата си. Двама от владиците пък направо са полегнали в краката на банкерите. Ето как се групират силите, според познавач на църковните нрави.

Най-върлите представители на гръцкото лоби са Неврокопският владика Натанаил и Варненският Кирил, възпитаници на южната ни съседка. Руските интереси пък отстоявали Великотърновският Григорий и Видинския владика Дометиан. Старозагорският Галактион и Николай Пловдивски пък били провдници на архонтите и прокарването на бизнес интереси в църквата. За най-повратлив от всички митрополити обаче се сочи Николай, той заигравал с всички страни, а освен това се ползвал с покровителството на гербаджийската власт. Привидно владиката на Пловдивска епархия няма шансове, защото е млад и годините не му позволяват да стане патриарх, но все по-усилено се коментира, че заради него могат да променят и устава на БПЦ. Социологът Андрей Райчев вече предупреди, че Николай ще е лош избор за църквата. Той не изключи и възможността четирима бизнесмени – архонти – Слави Бинев, Тодор Батков, Петър Манджуков и Иван Кочев - Чомбе, с подкрепата на политици да изберат бъдещия глава на родното православие. Този сценарий бил убийствен за църквата, но социологът не го изключва.

Темата за владиците, агенти на ДС вероятно ще се окаже проблемна за мераците на много от тях да се облегнат на патриаршеския жезъл. Единствените с чисто досие и отговарящи на всички изисквания са Ловчанският митрополит Гавраил и Силистренският Амвросий. За Гавраил обаче имало корупционни далевери, които можели да му объркат сметките.

 Според 30-то апостолско правило епископите нямат право да бъдат патриарси, ако са избрани от светската власт. А такъв е бил случаят с митрополитите агенти на ДС, категоричен е богословът проф. Калин Янакиев. Според него, владиците даже не са и легитимни да изберат новия духовен глава.

В Светия синод коментират, че важното за нов духовен глава е да бъде реформатор, деен и да изведе църквата от разпада, в който се намира. Положителна роля можело да изиграе и отношението към низвергнатите над 100 свещеници, които трябвало отново да бъдат привлечени в лоното на църквата. Реално след като бившия игумен на Роженския манастир епископ Йоан се покая и премина към синода на Максим, завърши обединението на църквата. Клетвата си спази и водача на алтернативния синод – митрополит Инокентий, който обяви ,че няма да прави нови структури и ще се присъедини към обединената църква след смъртта на Максим.

Голяма част от духовниците очакват, че Русия отново ще изиграе злокобна роля в историята ни. Твърди се, че Руската патриаршия от няколко месеца е част от тайните договорки на бивши български комунисти, части от ДС и една икономическа групировка, които целенасочено работят чрез медиите си да пробутат Николай Пловдивски за патриарх. Владици вече нескрито говорят, че като временен Софийски митрополит Николай се е разпищолил и командори всички поред, а властовите му амбиции могат да предизвикат отново разкол.