Юрий Фелщински: Решенията за войната срещу Украйна са взети от трима души - Путин, Патрушев и Бортинков (видео)

Юрий Фелщински

Юрий Фелщински

Няма никакви съмнения, кой управлява днешна Русия – ФСБ, казва анализаторът

„Знаем отговора на въпроса кой управлява Русия, кой реално взема решенията“, заяви в интервю за изданието ГОРДОН американският историк от руски произход Юрий Фелщински.

„Знаем от думите на Путин кой е взел решенията за започване на войната (срещу Украйна – б.р) през 2014 г. и за започване на войната в началото на 2022 г. Тези решения са вземани от трима души: Путин, Патрушев и Бортинков. И в първия, и във втория случай.“ – поясни той.
Припомняме, Николай  Патрушев е секретар на Съвета за сигурност на Руската Федерация, бивш директор на руската Федерална служба за сигурност. Александър Бортников е директор на ФСБ и постоянен член на Съвета на сигурност на страната.

„Тоест (решенията вземат) президентът, който е бивш директор на ФСБ, секретарят на Съвета за сигурност – бивш директор не ФСБ и сегашният директор на ФСБ. Тоест нямаме никакви съмнения кой управлява Русия.“ – посочва Фелщински.
Той прави паралел със структурата на управлението по времето на СССР, когато върховният орган на властта е Политбюро на Комунистическата партия на Съветския съюз– тогава също част от управленските решения са били публични, но е имало секретна част.    

Историкът е категоричен, че сега вземането на  решения е затворено в кръга на хора от ФСБ. Затова смята, че хора като олигарсите братя Ковалчук и бившия президент Дмитрий Медведев (сега заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия), които са много близки до Путин, всъщност не влияят върху вземането на управленските решения – защото не са от ФСБ.

Припомняме, в свое предишно интервю историкът допусна, че Путин може да подготвя нанасяне на ядрени удари срещу европейски страни от територията на Беларус, с цел да принуди Запада да изпълнява исканията му. По думите на Фелщински са застрашени Украйна, Полша и Литва.