Руската къртица в ГДБОП с перфектен профил – момче от Сатовча, с червено пуловерче, без жена и деца

Руската къртица, снимката е разпространена от "24 часа"

Руската къртица, снимката е разпространена от "24 часа"

Руските специални служби са избрали перфектният профил за своя къртица в лагера на противника – НАТО и ЕС, действащ от територия на България. 

57-годишният Георги Караколев е роден в малкото пиринско селце Сатовча, с консервативни ценности, в миналото люлка на шумкари и ятаци. Няма обвързаности и зависимости  – жена и деца, а това го превръща в идеалният вариант за чужд шпионин под прикритие. Това разкриха пред Faktor.bg източници  от полицейските среди.

Антимафиотът е обвинен и подведен под отговорност за шпионаж в полза на Руската федерация, докато е работил в ГДБОП, обяви наблюдаващият делото прокурор Ангел Кънев. До 2007 година Караколев е преподавал „Защита на класифицираната информация“ към Първи факултет „Сигурност“ на Академията на МВР, бил е един от най-активните лектори, а колегите му го помнят като русолявото момче, с червеното пуловерче. След закриването на НСС и създаването на ДАНС една част от преподавателите са пенсионирани, а друга преминават в структурите на МВР. Георги попада в ГДБОП. Бил е на мисии в чужбина, включително и

командирован в Интерпол

Една от версиите, която се проверява е, че именно тогава е бил прихванат от руснаците.

В ГДБОП Караколев е бил близък и доверен до няколко ръководства на службата, а това го превръща в особено ценен за руснаците. Именно на него е бил поверен обменът на информация в международното сътрудничество, което е основното направление за поддържане на оперативни отношения с партньорските служби. Караколев е присъствал на оперативките и когато шеф на ГДБОП беше сегашният министър на МВР Калин Стоянов, по времето на Бойко Рашков, разказват запознати.

Агентите от ДАНС попадат по следите на руската къртица именно след сигнал за теч на информация, получавана по обмена с партньорите.

Въпреки че преди повече от 15 години Караколев се е разделил с Академията на МВР, той е бил в близък контакт с последните ректори на учебното заведение, включително и с настоящия. През последната година Георги е посещавал няколко пъти Академията по служебни ангажименти, а преди няколко години дори е имал намерения да се върне на работа там, но поради липса на свободен щат вариантът отпада. През годините Караколев е бил в близък професионален контакт с настоящ шеф на Академията, който преди е работил в Дирекция „Международно полицейско сътрудничество“ към МВР, а руската къртица е покривала същата дейност, но по линия на тежката престъпност в ГДОБП, твърдят източници.

Изключително важно на този етап е разследващите да установят дали и други лица от системата за сигурност са били съпричастни към шпионската дейност на Караколев.

Руската къртица е грози обвинение по чл. 104, ал. I  от Наказателния кодекс, за така нареченото шпионство. От 1995 година до сега този текст е променян и ремонтиран три път и е един от малкото, предвиждащ

най-тежкото наказание в България – доживотна присъда без право на замяна

Санкцията е изключително тежка, но до сега няма прецедент за завършило подобно дело и постановени присъди. Няма ефективна съдена практика, а това затруднява всяка прогноза за съдбата на Георги Караколев, коментират пред Faktor.bg експерти по наказателно право. Към момента у нас се водят няколко разследвания за шпионаж в полза на Русия, но само обвинението срещу лидера на родните русофили Николай Малинов е вече на съдебна фаза.