Предателство по италиански: Как Пети отдел на ФСБ купува политици от партията на Салвини

Салвини на Червения площад

Салвини на Червения площад

The Insider
Разследване на Майкъл Вайс, Христо Грозев и Роман Доброхотов

The Insider продължава да публикува поредица от разследвания за това как Пети отдел на  Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) е вербувала европейски политици. В тази част ще говорим за това как ръководството на партията „Северна лига“, чийто лидер Матео Салвини е член на италианското правителство, е договоряло финансиране на партията му със служители на Пети отдел на ФСБ. The Insider вече писа за руско финансиране на тази партия и тайни срещи на нейни лидери в Москва още през 2019 година. Но след като вече бе доказано участието на настоящ офицер от ФСБ в тези срещи, замразеното разследване за международна корупция може да бъде възобновено в Италия.

Метропол гейт

На 18 октомври 2018 г. в московския „Метропол“ се проведе тайна среща. Един от участниците в него беше Джанлука Савоини, дясната ръка на лидера на крайнодясната партия „Северна лига“ на Матео Салвини, който по същото време е вицепремиер и министър на вътрешните работи на Италия (а сега министър на транспорта). Тогава Савоини обещава да подкрепи Русия и говори за общите ценности на Кремъл и европейската крайна десница. По-късно BuzzFeed получава аудиозапис от тази среща. На него се чуват гласовете на трима руснаци, които в процеса на обсъждане на схемата за финансиране поясняват, че ще се нуждаят от подкрепата на Владимир Плигин (бивш заместник и съветник на Вячеслав Володин) и един от вицепремиерите (предполага се Дмитрий Козак).

От информация в изданието L'Espresso става ясно, че в резултат на тези преговори е сключена сделка: руски компании, свързани с хора от обкръжението на Путин, да прехвърлят 65 милиона евро на „Северна лига“ чрез фиктивна продажба на 3 мил. метрични тона дизелово гориво. Дали тази сделка е била финализирана - не е известно. Но в разследването на The Insider се посочва, че през 2018-2019 г. Савоини и членът на неговата партия Клаудио Д'Амико са летели до Москва повече от веднъж месечно, като понякога остават там само за ден, сякаш за да вземат само нещо.

Отношенията между италианския вицепремиер и Путин също бяха много топли. Салвини многократно е призовавал за премахване на санкциите срещу Русия (включително след пълномащабната инвазия), често е идвал в Москва и дори е бил сниман с тениска с образа на Путин на Червения площад. Едно такова посещение доведе до скандал: Салвини беше принуден да отмени пътуването си до Русия през май 2022 г., когато се оказа, че руското посолство е купило билетите му.

Кураторът от ФСБ

Още през 2019 г. The Insider успя да идентифицира двама от тримата руски участници в същата тази среща в „Метропол“. Един от тях се казва Иля Якунин. По това време той работи в Агенцията за преки инвестиции, която се контролира от фирмата на споменатия в разговора депутат Плигин. Плигин от своя страна има дългогодишни връзки с Дмитрий Козак (по това време той е вицепремиер), който също беше споменат в разговора.

Самоличността на втория участник в разговора - Андрей Харченко, остава и до днес загадка. Това, което е известно за него, е че той е защитил докторска степен по философия, а негов опонент при защитата е ултрадесният идеолог Александър Дугин, син на генерал-лейтенант от ГРУ (между другото той нарече Украйна „държава копеле“, която трябва да бъде „ изтрит от лицето на земята“ и каза, че е необходимо да „убиваме, убиваме и убиваме“ украинците). Харченко често придружава Дугин при различни пътувания в чужбина
И въпреки че Харченко има визитка, на която е посочен като „директор на Близкоизточния отдел“ на Евразийското движение на Дугин, по някаква причина сътрудниците на Дугин в Евразийския съюз не знаят кой е Харченко и с какво точно се занимава. В разговор с The Insider Харченко казва, че установяването на контакти със западни политици е „резултат от дълга и упорита работа“, за която той обеща да говори „след завръщането си от командировка“, след което преустанови всякакви контакти с изданието.
Журналистите на  The Insider установиха, че официално Харченко е вписан в кабинета на помощника на президента Игор Левитин и именно в този статут той осъществява всички свои командировки. В действителност обаче, според извлечения от няколко бази данни, той официално работи във военно поделение номер 26047, което е Служба за оперативна информация и международни връзки на ФСБ, известна още като Пети отдел.
Видно е също, че Харченко продължава активно да пътува в чужбина и да участва във важни преговори като част от руски делегации - но сега той вече не лети с Дугин, а с Левитин. Например, той записва нещо в тетрадка по време на срещата на Левитин с министър-председателя на Ирак през ноември 2023 г.
Трудно е да се прецени за какво точно преговаря служителят на Пети отдел на ФСБ на такива срещи в кулоарите с политиците от тези страни. И все пак не всеки път журналистите успяват да се сдобият с аудиозапис на такъв разговор, както в случая със Савоини.

Възобновяване на разследването

Когато се разбра за тайната среща в "Метропол", в Италия започна разследване за международна корупция. Но още в началото то  замря, тъй като не можа да се докаже, че хората, с които се е срещал Савоини, са говорили от името на държавата. Сега, след като Харченко вече е идентифициран като офицер от ФСБ, разследването може да бъде възобновено. Не само може, но и трябва, казва Пиер Франческо Майорино, доскоро италиански депутат в Европейския парламент, а към настоящия момент член на регионалния съвет на Ломбардия (където Савоини направи политическата си кариера)

„Вярвам, че сме изправени пред въпрос с безпрецедентна сериозност, който, напомням на тези, които не са следили, че   Европейският парламент може да започне разследване за чужда намеса. Бандата на Салвини, ръководена от Савоини, си играе с огъня, когато влиза в отношения с хора, които не споделят демократичните ценности. Така че не става въпрос само за правните последици, но и за последици на политическо ниво. Убеден съм, че трябва да се върнем към разследването на случилото се в хотел „Метропол“.
Превод: Faktor.bg